Ostani doma
Novosti / Hrvatska

"naš posao nije detektiranje terorista"

Liječnici bijesni na dopis policije: 'Opet od nas traže da budemo špijuni koji prokazuju pacijente'

Liječnici bijesni na dopis policije: 'Opet od nas traže da budemo špijuni koji prokazuju pacijente'
Shutterstock, Patrik Macek/PIXSELL

'Doista nije u redu da mi liječnici prozivamo svoje pacijente samo zato što su duševno bolesni'

Osječko-baranjska policija u nedjelju je izvijestila kako je dopis osječkom Domu zdravlja da izvijeste policiju ako kod osoba s duševnim smetanjama primjete oblike radikalnog ponašanja ili sklonosti ideologijama terorističkih organizacija nije nikakva nova obveza liječnika, niti zadire u prava pacijenata.

Radi se, tvrde, o preventivnoj aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mo, liječnici nisu oduševljeni. Naprotiv.

"Među duševnim bolesnicima ima najmanje terorista. Ne znam otkud MUP-u ideja da to pošalje baš nama, obiteljskim liječnicima na području Osijeka. Objašnjenje nismo dobili, kaže dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine i dopredsjednica Hrvatske liječničke komore, osvrćući se na dopis koji je u Dom zdravlja Osijek stigao iz MUP-a, pišu 24 sata.

U tom se dopisu navodi da je u cijeloj Europi trend da teroristi vrbuju duševne bolesnike pa MUP traži od obiteljskih liječnika, ali i psihijatara, da detektiraju među svojim pacijentima s duševnim smetnjama one koji imaju terorističke namjere i da o tome odmah izvijeste policiju.

"Nije posao liječnika da detektira teroriste. Znamo da se među njima regrutiraju povodljive osobe i oni slabijeg karaktera, ali to ne znači da su duševno bolesni. Teza MUP-a uopće ne stoji, a od nas se opet traži da budemo špijuni koji prokazuju pacijente i odaju liječničku tajnu. Uostalom, svi mi, kao građani, imamo dužnost prijaviti sumnju na terorističku aktivnost, neovisno o tome je li ta osoba duševno bolesna ili nije. A doista nije u redu da mi liječnici prozivamo svoje pacijente samo zato što su duševno bolesni", kaže dr. Krolo. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!