Novosti / Hrvatska

DETALJE NE OTKRIVAJU

Novi pregovori u srijedu: Neki sindikati zdravstva najavili sindikalne akcije već ovaj tjedan

Novi pregovori u srijedu: Neki sindikati zdravstva najavili sindikalne akcije već ovaj tjedan
Goran Stanzl/PIXSELL

U srijedu bi trebali biti nastavljeni pregovori sindikata zdravstva i Ministarstva zdravstva oko povećanja plaća

Predstavnici sindikata ponovili su da ne odustaju od povećanja plaća koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u kolektivnom ugovoru, odnosno od tri posto povećanja na uvjete rada i četiri posto na odgovornost što Vlada nije prihvatila. 

Nakon što prošloga petka nije bilo pomaka na pregovorima Vlade i sindikata zdravstva o plaćama u tom sustavu, danas je održan novi susret, a još jedan slijedi u srijedu. Neki predstavnici sindikata ranije su najavili i kasnije potvrdili da već ovaj tjedan kreću sindikalne akcije, no detalje još ne žele otkriti. 

''Nema pregovora, mi smo sve izdogovarali, ne odustajemo od svojih zahtjeva.
Možemo samo pregovarati o dodacima na ono što smo ispregovarali. Nema kompromisa", poručila je predsjednica Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Brankica Grgurić.

Podsjetimo, sindikati ne odustaju od povećanja plaća koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u kolektivnom ugovoru, odnosno od tri posto povećanja na uvjete rada i četiri posto na odgovornost, što Vlada nije prihvatila.

Ministar je, smatraju sindikati, socijalno osjetljiv, ali samo kako bi sačuvao ono malo radnika koji hoće raditi.

U slučaju da Vlada ne pristane na financijski dio, odnosno povećanje plaće prema već parafiranom dogovoru, sindikati pripremaju akcije, najavila je Grgurić: "Mogu već ovaj tjedan očekivati aktivnosti u tom smislu''. 

Dosta im je i toga da Vlada kupuje vrijeme pa je predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Toplonjak poručio: "Od financijskog dijela ne odustajemo, od dogovorenog i parafiranog dijela kolektivnog ugovora''.

"Dali smo Vladi dovoljno vremena i ne slažemo se nikako s time da su ovo predizborne kampanje i da sindikati uvijek u vrijeme predizborne kampanje traže povećanje plaća. Mi očekujemo da do 15.9. imamo ne značajne, nego puno veće pomake nego što su u sadašnjem stanju", zaključio je Topolnjak. 

Ministarstvo i sindikati razilaze se oko toga je li riječ o novim pregovorima jer Ministarstvo smatra da jesu, no sindikati upozoravaju da nisu. 

''Mislim da je krajnji čas da se neke stvari krenu ozbiljno raditi, da se ljude u sustavu zdravstva ozbiljno vrednuje i da se potpiše granski ugovor kao i s drugim javnim službenicima. Zdravstvo jedino nema kolektivni ugovor i smatramo da smo i moralno i materijalno oštećeni''', istaknula je Grgurić.

''Ono što naš zahtjev ostaje i dalje, mi zasad samo prolazimo članke naših zahtjeva, nećemo dalje puno inzistirati na tim člancima koje smo dogovorili, ali onaj financijski dio, na njemu ćemo drviti i dalje'', zaključio je Topolnjak.

Na pitanje nije li Vlada ovime kupila vrijeme, izbjegnuvši štrajk, Grgurić je poručila:  "Oni misle da su kupili vrijeme, a vrijeme ne mogu kupiti, mi smo istoga stava kao i pri potpisivanju parafiranog dodatka. Smatram da je ovo vrijeme izgubljeno vrijeme, prolazili smo sve što smo već potpisali, naši zaposleni ne očekuju sastanke nego plaće i poštivanje dogovorenog".

"Ne možemo opet čekati odgađanje Vlade, moramo odmah djelovati. Vjerujem u podršku medija, podršku građana, ovo je sve za bolje uvjete rada i našu plaću i plaćeno radno mjestu u sustavu zdravstva", poručila je Grgurić naglasivši da štrajk nije jedino sredstvo sindikalnih akcija te da će provoditi i druge aktivnosti.

Na pitanje što očekuje u srijedu, kazala je da su medicinske sestre uvijek spremne: "Mi nismo nikada u hendikepu, mi smo medicinske sestre, spremne uvijek na sve, kako žrtvujemo naše slobodno vrijeme za rad, tako ćemo ga žrtvovati i za (sindikalne) aktivnosti".

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!