Ostani doma
Novosti / Hrvatska

DETALJE NE OTKRIVAJU

Novi pregovori u srijedu: Neki sindikati zdravstva najavili sindikalne akcije već ovaj tjedan

Novi pregovori u srijedu: Neki sindikati zdravstva najavili sindikalne akcije već ovaj tjedan
Goran Stanzl/PIXSELL

U srijedu bi trebali biti nastavljeni pregovori sindikata zdravstva i Ministarstva zdravstva oko povećanja plaća

Predstavnici sindikata ponovili su da ne odustaju od povećanja plaća koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u kolektivnom ugovoru, odnosno od tri posto povećanja na uvjete rada i četiri posto na odgovornost što Vlada nije prihvatila. 

Nakon što prošloga petka nije bilo pomaka na pregovorima Vlade i sindikata zdravstva o plaćama u tom sustavu, danas je održan novi susret, a još jedan slijedi u srijedu. Neki predstavnici sindikata ranije su najavili i kasnije potvrdili da već ovaj tjedan kreću sindikalne akcije, no detalje još ne žele otkriti. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Nema pregovora, mi smo sve izdogovarali, ne odustajemo od svojih zahtjeva.
Možemo samo pregovarati o dodacima na ono što smo ispregovarali. Nema kompromisa", poručila je predsjednica Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Brankica Grgurić.

Podsjetimo, sindikati ne odustaju od povećanja plaća koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u kolektivnom ugovoru, odnosno od tri posto povećanja na uvjete rada i četiri posto na odgovornost, što Vlada nije prihvatila.

Ministar je, smatraju sindikati, socijalno osjetljiv, ali samo kako bi sačuvao ono malo radnika koji hoće raditi.

U slučaju da Vlada ne pristane na financijski dio, odnosno povećanje plaće prema već parafiranom dogovoru, sindikati pripremaju akcije, najavila je Grgurić: "Mogu već ovaj tjedan očekivati aktivnosti u tom smislu''. 

Dosta im je i toga da Vlada kupuje vrijeme pa je predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Toplonjak poručio: "Od financijskog dijela ne odustajemo, od dogovorenog i parafiranog dijela kolektivnog ugovora''.

"Dali smo Vladi dovoljno vremena i ne slažemo se nikako s time da su ovo predizborne kampanje i da sindikati uvijek u vrijeme predizborne kampanje traže povećanje plaća. Mi očekujemo da do 15.9. imamo ne značajne, nego puno veće pomake nego što su u sadašnjem stanju", zaključio je Topolnjak. 

Ministarstvo i sindikati razilaze se oko toga je li riječ o novim pregovorima jer Ministarstvo smatra da jesu, no sindikati upozoravaju da nisu. 

''Mislim da je krajnji čas da se neke stvari krenu ozbiljno raditi, da se ljude u sustavu zdravstva ozbiljno vrednuje i da se potpiše granski ugovor kao i s drugim javnim službenicima. Zdravstvo jedino nema kolektivni ugovor i smatramo da smo i moralno i materijalno oštećeni''', istaknula je Grgurić.

''Ono što naš zahtjev ostaje i dalje, mi zasad samo prolazimo članke naših zahtjeva, nećemo dalje puno inzistirati na tim člancima koje smo dogovorili, ali onaj financijski dio, na njemu ćemo drviti i dalje'', zaključio je Topolnjak.

Na pitanje nije li Vlada ovime kupila vrijeme, izbjegnuvši štrajk, Grgurić je poručila:  "Oni misle da su kupili vrijeme, a vrijeme ne mogu kupiti, mi smo istoga stava kao i pri potpisivanju parafiranog dodatka. Smatram da je ovo vrijeme izgubljeno vrijeme, prolazili smo sve što smo već potpisali, naši zaposleni ne očekuju sastanke nego plaće i poštivanje dogovorenog".

"Ne možemo opet čekati odgađanje Vlade, moramo odmah djelovati. Vjerujem u podršku medija, podršku građana, ovo je sve za bolje uvjete rada i našu plaću i plaćeno radno mjestu u sustavu zdravstva", poručila je Grgurić naglasivši da štrajk nije jedino sredstvo sindikalnih akcija te da će provoditi i druge aktivnosti.

Na pitanje što očekuje u srijedu, kazala je da su medicinske sestre uvijek spremne: "Mi nismo nikada u hendikepu, mi smo medicinske sestre, spremne uvijek na sve, kako žrtvujemo naše slobodno vrijeme za rad, tako ćemo ga žrtvovati i za (sindikalne) aktivnosti".

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!