Novosti / Hrvatska

SREĆA U NESREĆI

Njemici spašen život zahvaljujući slučajnom boravku doktora i sestara na otoku

Njemici spašen život zahvaljujući slučajnom boravku doktora i sestara na otoku
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Još jedan dokaz da otoci moraju imati svoga doktora bar u ljetnim mjesecima, a o brzom plovilu da i ne govorimo

''Stara poslovica kaže. Na muci se poznaju junaci. Kad se na otoku nešto desi, onda smo svi k'o jedan. Hvala našim vatrogascima, našim mještanima, doktorima i sestrama koji su na odmoru i nesebično daju sebe… Hvala kapetaniji i hitnoj službi na brzini dolaska. Još jedan dokaz da otoci moraju imati svoga doktora bar u ljetnim mjesecima. A o brzom plovilu da i ne govorim. Jer ljudski život nema cijenu“, poručio je šibenski gradski vijećnik Anton Dobra.

''Njemica je pala s motora i zadobila teške ozljede. Sreća da je bilo par doktora i sestara na Žirju pa su reagirali dok hitna i kapetanija nisu došli. Mještani su je prevezli do rive, reagirao je i lokalni DVD. Svi se slože kad je problem'', ispričao je Dobra, koji je i sam s otoka Žirja, portalu Morski.hr te je spomenuo problem s kojim se suočava otok na kojem zimi živi oko 200 prijavljenih stanovnika, a ljeti tamo boravi oko 1500 ljudi. Kaže da ih je ljeti još toliko na brodovima u žirjanskim valama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najudaljeniji naseljeni šibenski otok 2016. godine dobio je novu, modernu ambulantu sa stanom u kojemu stalno boravi medicinska sestra, no to za špicu turističke sezone nije dovoljno.

''Nemamo doktora. Medicinska sestra je tu samo radnim danima. Hitna dolazi s kapetanijom, a gdje je brzi brod hitne pomoći za takve slučajeve?  Imamo ambulantu i sestru koja radi pet dana, a vikendom nema ni nje. Doktoru treba oko 40 minuta da dođe iz Šibenika brodom Lučke kapetanije, a heliodrom za hitne slučajeve ni nemamo. Stotine brodova svaki dan oko Žirja, uvijek pomorske nesreće, a mi nemamo ni torbu hitne pomoći'', upozorio je Dobra.

''Nema tu ništa posebno dramatično, zapravo je uobičajena procedura. Kad imamo poziv od hitne medicinske službe, ide se na otok i dovedemo pacijenta. Upalimo rotaciju i brod vozi prilično brzo, 24 NM gdje smije glisirati. Taj dan smo imali čak tri medicinska prijevoza sa šibenskih otoka'', rekao je Morskom.hr-u kapetan Lučke kapetanije Šibenik Robert Baljkas, koji potvrđuje da je brod kojim prevoze doktora prilično brz, no nažalost ni brzina uvijek ne pomaže.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!