Novosti / Hrvatska

SREĆA U NESREĆI

Njemici spašen život zahvaljujući slučajnom boravku doktora i sestara na otoku

Njemici spašen život zahvaljujući slučajnom boravku doktora i sestara na otoku
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Još jedan dokaz da otoci moraju imati svoga doktora bar u ljetnim mjesecima, a o brzom plovilu da i ne govorimo

''Stara poslovica kaže. Na muci se poznaju junaci. Kad se na otoku nešto desi, onda smo svi k'o jedan. Hvala našim vatrogascima, našim mještanima, doktorima i sestrama koji su na odmoru i nesebično daju sebe… Hvala kapetaniji i hitnoj službi na brzini dolaska. Još jedan dokaz da otoci moraju imati svoga doktora bar u ljetnim mjesecima. A o brzom plovilu da i ne govorim. Jer ljudski život nema cijenu“, poručio je šibenski gradski vijećnik Anton Dobra.

''Njemica je pala s motora i zadobila teške ozljede. Sreća da je bilo par doktora i sestara na Žirju pa su reagirali dok hitna i kapetanija nisu došli. Mještani su je prevezli do rive, reagirao je i lokalni DVD. Svi se slože kad je problem'', ispričao je Dobra, koji je i sam s otoka Žirja, portalu Morski.hr te je spomenuo problem s kojim se suočava otok na kojem zimi živi oko 200 prijavljenih stanovnika, a ljeti tamo boravi oko 1500 ljudi. Kaže da ih je ljeti još toliko na brodovima u žirjanskim valama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najudaljeniji naseljeni šibenski otok 2016. godine dobio je novu, modernu ambulantu sa stanom u kojemu stalno boravi medicinska sestra, no to za špicu turističke sezone nije dovoljno.

''Nemamo doktora. Medicinska sestra je tu samo radnim danima. Hitna dolazi s kapetanijom, a gdje je brzi brod hitne pomoći za takve slučajeve?  Imamo ambulantu i sestru koja radi pet dana, a vikendom nema ni nje. Doktoru treba oko 40 minuta da dođe iz Šibenika brodom Lučke kapetanije, a heliodrom za hitne slučajeve ni nemamo. Stotine brodova svaki dan oko Žirja, uvijek pomorske nesreće, a mi nemamo ni torbu hitne pomoći'', upozorio je Dobra.

''Nema tu ništa posebno dramatično, zapravo je uobičajena procedura. Kad imamo poziv od hitne medicinske službe, ide se na otok i dovedemo pacijenta. Upalimo rotaciju i brod vozi prilično brzo, 24 NM gdje smije glisirati. Taj dan smo imali čak tri medicinska prijevoza sa šibenskih otoka'', rekao je Morskom.hr-u kapetan Lučke kapetanije Šibenik Robert Baljkas, koji potvrđuje da je brod kojim prevoze doktora prilično brz, no nažalost ni brzina uvijek ne pomaže.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!