Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Dubravko Jagić za RTL DIREKT

I policajci traže veće plaće! 'Nama je najmanji problem unutar 24 sata izazvati kaos'

Pregovori na kojima jutros nije sudjelovao ministar zdravstva nastavljaju se u srijedu

Jesmo li na pragu recesije ili nismo? To ne zanima sindikate u zdravstvu koji ne odustaju od zahtjeva za povećanjem plaća od 7% što su već parafirali sporazumom koji je Vlada na kraju odbila. Dogovora još uvijek nema, a medicinske sestre najavljuju sindikalne akcije, koje se mogu očekivati već ovaj tjedan. 

Pregovori na kojima jutros nije sudjelovao ministar zdravstva nastavljaju se u srijedu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S plaćama nisu zadovoljne ni medicinske sestre ni liječnici, ni nastavnici, ali ni policajci. I oni su spremni na štrajk, barem je tako najavio Sindikat policije koji je baš sinoć proslavio 20 godina postojanja.

Gostujući u RTL Direktu, čovjek koji je bio predsjednik Sindikata svih tih 20 godina Dubravko Jagić kazao je kako je povećanje plaća za policijske službenike od siječnja 2020. okvirno dogovoreno s Vladom Republike Hrvatske. 

"Ukoliko se ne budemo držali dogovora uvijek postoji mogućnost štrajka. Mi bismo to željeli izbjeći jer bi to moglo imati nesagledive posljedice i siguran sam da će Vlada imati razumijevanja. Ipak mi možemo štrajkati na malo drugačiji način od kolega iz drugih ministarstava", kazao je Jagić te pojasnio kako je mislio na bijeli štrajk ili običan štrajk te zaključio kako je djelatnicima MUP-a najmanji problem unutar 24 sata dogovoriti neki oblik štrajka koji će izazvati kaos. 

Svi bi veće plaće

No svi smatraju da upravo zaposlenici njihovog resora zaslužuju veće plaće. Pa tako veće plaće traže i ministar Kujundžić, ali i ministrica Divjak. S Vladom je, čini se, ipak teško naći zajednički jezik, barem kada su plaće u pitanju. 

"U Lijepoj našoj ništa nije jednostavno. Ja stalno napominjem da državni službenik, službenica, namještenici zaposleni u MUP-u moraju biti dobro plaćeni, dobro opremljeni, dobro zakonski zaštićeni. Država i sustav trebaju stajati iza njih. Mi smo stup države i tu nema nikakve priče. Mi se svakodnevno susrećemo s terorizmom, migrantima, novim izazovima na području kriminaliteta, prema tome, ako policijski službenik ne može sam sebe zaštititi postavlja se pitanje kako će građane zaštititi", dodao je Jagić.

Prosječna plaća policajca 5.800 kuna

Pojasnio je kako prosječna plaća policajca s dodatcima, noćnim smjenama i ostalim iznosi oko 5.800 kuna. Smatra da bi najmanja početna plaća trebala biti 7.000 kuna te da bi ona treba rasti s godinama iskustva i razini obrazovanja. 

Kaže kako je velik broj policajaca otišao iz Hrvatske u inozemstvo. Neki, dodaje, uzimaju kredit ne bi li otplatili državi školovanje, odnosno penale zbog toga što nisu ispoštovali ugovor pa odradili pet godina u MUP-u pa odu u inozemstvo. 

"Praktički bacamo gotov proizvod na cestu. Oni odlaze tamo raditi kao kuhari, vozači autobusa, konobari... Ne idu raditi svoj posao", napominje Jagić.

Dodaje kako ministar mora donijeti pravilnik kojim će se urediti što policijski službenici smiju raditi u slobodno vrijeme, jer su, kaže, ograničeni. "Zašto policajac ne bi mogao u slobodno vrijeme raditi kao zaštitar ili imati OPG? Sada to ne može. To ne znači da, ako se odlučimo baviti dodatnom djelatnošću, da nam ostaje ista plaća. Možda se netko ne želi baviti dodatnom djelatnošću", kazao je. 

Nema nasilja nad migrantima

Na pitanje vjeruje li doista da u niti jednom slučaju o navodnom neprimjerenom postupanju prema migrantima nije bilo nasilja od strane policije, Jagić kaže kako to može provjeriti Služba za unutarnju kontrolu. 

"Ja se ne žalim okomiti na nikoga no smiješno je da svi mladi ljudi, migranti, pokazuju razbijen telefon, dok drugi imaju pospremljeni u džep, a koji je u funkciji. Sve se to lomi na leđima našim službenika koji stvarno korektno rade svoj posao s tim što imaju. No, tu je i politika i razne udruge koje nisu baš sve korektne i najlakše je okriviti policijskog službenika da je pretukao migranta. Ja sam siguran da toga kod nas nema", kazao je Jagić. 

Psrisjetio se i vremena Franje Tuđmana i Ivana Penića na čelu policije koji su se, kaže, u devedesetima protivili osnivanju sindikata. "Ipak smo uspjeli i opstali zadnjih 20 godina", poručio je za kraj.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!