Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ORBITER 3

MORH predstavio bespilotnu letjelicu za nadzor i prevenciju požara

Besposadni zrakoplovni sustav 'Orbiter 3' povećao je sposobnosti Hrvatske vojske u području prikupljanja podataka iz zraka

Besposadni zrakoplovni sustav ''Orbiter 3B'', novo sredstvo Hrvatske vojske u sustavu domovinske sigurnosti, sastoji se od lansirne rampe, šest besposadnih letjelica te kompletne popratne logistike. Domet je 150 kilometara, a u zraku može biti šest sati.

Podsjetimo, riječ je o novom sredstvu koje se koristi za potrebe Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede. Njegov primarni cilj je nadzor i kontrola ribarstva za potrebe Ministarstva, a Hrvatska vojska koristi ga i za potporu ostalim civilnim institucijama, kao i prilikom zadaća zaštite i spašavanja na moru, zaštite od požara te u sličnim situacijama. 

Orbiter 3

Koliko je važna uloga Orbitera 3 u protupožarnoj sezoni, prikazano je danas na sportskom aerodromu Piket u Sinju. Prezentacija je prikazala ulogu besposadne letjelice u protupožarnoj sezoni, konkretno po dojavi Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama o sumnjivim pojavnostima na terenu koje upućuju na potencijalnog piromana, posada besposadnog zrakoplovnog sustava je nominirala cilj te krenula s nadzorom.

Prilikom nadzora, uočene su pojavnosti mogućeg zapaljenja niskog raslinja u trenutku kada je operater pristupio snižavanju visine letjelice. Letjelica je potom uočena od strane potencijalnog piromana, zbog čega je odvraćen od svoje zamisli.

U toj je prigodi, zamjenik zapovjednika Središta za besposadne zrakoplovne sustave Obavještajne pukovnije Glavnog stožera Oružanih snaga RH bojnik Božo Kriletić kazao kako je današnja aktivnost još jednom potvrdila sposobnosti i učinkovitost besposadnog zrakoplovnog sustava u potpori protupožarnoj sezoni.

''Bitan doprinos Orbitera 3 nakon što se požar dogodi je i sanacija opožarenog područja, i to na način da se provodi izviđanje s ciljem detektiranja ključnih područja, tzv. hot spotova, kako bi se ljudski resursi i pripadajuća tehnika racionalno i učinkovito koristili'', istaknuo je Kriletić.

Dodao je kako je riječ o sustavu iznimnih sposobnosti te kako je uz integrirani dnevno-noćni senzor moguće obavljanje zadaća u svim uvjetima te identifikacija piromana i na do pet kilometara udaljenosti: ''Ovim sustavom dramatično se povećala sposobnosti Hrvatske vojske u području prikupljanja obavještajnih podataka iz zraka''.

U vremenu od početka Protupožarne sezone 17. lipnja pa sve do 25. kolovoza ove godine tim besposadnih zrakoplovnih sustava bio je angažiran 29 puta, pri čemu je ostvareno oko 48, 37 sati naleta, navode iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH). 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!