Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'Ovo nije incident'

Povjesničara u uredu dočekala ozbiljna prijetnja: 'Uz 'ZDS' piše i 'Pozdravljaju te ustaše'

Povjesničara u uredu dočekala ozbiljna prijetnja: 'Uz 'ZDS' piše i 'Pozdravljaju te ustaše'
Igor Soban/PIXSELL

Povjesničara u uredu dočekala ozbiljna prijetnja: 'Uz 'ZDS' pozdravljaju te ustaše'

Povjesničar Hrvoje Klasić primio je u srijedu u svom uredu na zagrebačkom Filozofskom fakultetu prijetnje smrću koje su potpisane ustaškim pozdravom "ZDS", a koje je istog dana prijavio policiji ocijenivši kako pravna država ne funkcionira.

''Dolaskom u ured zatekao sam na stolu pismo vrlo eksplicitnog sadržaja u kojem mi se prijeti smrću. Ovo nije prvo prijeteće pismo koje sam primio niti je ovo prvi put da sam zbog sličnih prijetnji išao na policiju", rekao je Klasić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je obično riječ o anonimnim pismima čiji se počinitelji u pravilu ne pronađu, rekao je Klasić, važno mi je javno istupiti kako bih hrvatskom društvu skrenuo pozornost na to da je ono nezdravo i da oko nas žive ljudi koji su spremni na svašta.

"Također, političkim i svim drugim elitama koje pričaju da je atmosfera u Hrvatskoj normalna te da pravna i demokratska država funkcioniraju želim pokazati da to nije točno", kazao je Klasić

"Da država normalno funkcionira, kao što je to bio slučaj u svibnju prilikom komemoracije u Bleiburgu, kada je svako kršenje zakona radikalno i dosljedno kažnjavano, prijetnji više ne bi bilo", ocjenjuje Klasić.

''S obzirom da kod nas ulice nose imena ustaških ministara, a ustaški pozdrav 'Za dom spremni' se smatra i proglašava starim hrvatskim pozdravom, dok o tome radi li se o ustaškom pozdravu ili ne odlučuju sudovi, to jednostavno nije ni pravna niti demokratska država'', kazao je. 

Dodao je da takav stav stvara atmosferu koja počinje verbalnom mržnjom i agresijom, a vrlo brzo zatim i fizičkom.

Profesor povijesti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i publicist ne očekuje da će se počinitelji pronaći jer se radi o anonimnoj prijetnji, ali ističe kako mu je važno da javnost bude obaviještena o upućenim prijetnjama.

U prijetećem pismu, među ostalim, autori navode kako su se veselili vijesti da je Klasić likvidiran. ''Veselje, na žalost, nije dugo trajalo jer se ispostavlo da je vijest bila lažna. Nadamo se da sljedeća neće biti. Rado ćemo ti doći na sprovod u HOS-ovim odorama na kojima se lijepo ističe poklič 'ZDS'''. Na kraju pisma još stoji ''pozdravljaju te ustaše'' te ''smrt izdajnicima - sloboda narodu''.

Hrvoje Klasić redovito u javnosti upozorava na problem povijesnog revizionizma i relativiziranje ustaštva, a prvu pisanu prijetnju zaprimio je u studenom prošle godine.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!