Ostani doma
Novosti / Hrvatska

REAKCIJA

Braniteljske udruge oštro po Pupovcu, očekuju istragu DORH-a: 'Obrazac je isti kao 90-ih'

Braniteljske udruge od MUP-a i državnih institucija očekuju da promptno svaki vid nasilja procesuira i adekvatno kazni

 Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u srijedu je izjavio da su udruge branitelja, koje su danas ošto osudile izjave Milorada Pupovca, odgovorno nastupile kada su se pozvale na zakonske članke o kaznenom djelu povrede ugleda Republike Hrvatske.

"Udruge branitelja današnjom press konferencijom odgovorno su nastupile. Vodimo računa da su hrvatski branitelji svaki puta, kada se u javnom prostoru pojave ovakvi oblici nasrtaja na državnost Republike, državotvorne i domoljubne vrijednosti, ti koji s punim pravom prozivaju i ukazuju na neprihvatljiv odnos prema braniteljima i Hrvatskoj", rekao je Medved nakon otvorenja spomen-obilježja poginulom snimatelju HRT-a Žarku Kaiću.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Posljednje iskaze koalicijskog partnera i saborskog zastupnika Milorada Pupovca ministar Medved je ocijenio apsolutno neprihvatljivima i neopravdanima.

U njima je Pupovac povezao sadašnju Hrvatsku i NDH, ocijenio kako Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti u regiji te da se u njoj pokušava rehabilitirati ustaštvo u čemu važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge,

"Ni u kom slučaju ne možemo suvremenu i samostalnu Hrvatsku, čiji su najsnažniji temelj Domovinski rat i branitelji, vezati za NDH. Niz je tu apsolutno neprihvatljivih stavova i teza, a o kojima su se jasno očitovali i Vlada i premijer Plenković", poručio je Medved.

Dodao je da su jučer imali sastanak na tu temu gdje su analizirali to pitanje. 

Osobno je osudio svaki oblik nasilja te je izrazio zadovoljstvo da je Ministarstvo unutarnjih poslova u kratkom roku pronašlo počinitelje nekoliko, kako je rekao, izoliranih incidenata.

Udruge veterana, branitelja i specijalne policije izrazile su u srijedu očekivanje od DORH-a i MUP-a da provedu istragu protiv Milorada Pupovca zbog sumnje na povredu ugleda Republike Hrvatske, ocjenjući da čelnik SDSS-a svojim izjavama destabilizira Hrvatsku.

Braniteljske udruge oštro po Pupovcu, očekuju istragu DORH-a: 'Obrazac je isti kao 90-ih'

Udruge veterana, branitelja i specijalne policije izrazile su u srijedu očekivanje od DORH-a i MUP-a da provedu istragu protiv Milorada Pupovca zbog sumnje na povredu ugleda Republike Hrvatske, ocjenjući da čelnik SDSS-a svojim izjavama destabilizira Hrvatsku.

Braniteljske udruge tvrde kako je nedopustivo da nakon 28 godina isti agresor želi kreirati državnu politiku, da optužuje i presuđuje te udara na temelje državnosti.

Saborskog zastupnika, predsjednika SDSS-a i člana vladajuće koalicije Milorada Pupovca, optužuju da svojim izjavama o Hrvatskoj kao čimbeniku nestabilnosti u regiji te povezivanjem sadašnje Hrvatske i NDH otvoreno radi protiv države u kojoj živi i radi te to nazvali licemjerjem. 

"Samim tim izjavama, Pupovac destabilizira Hrvatsku", rekao je na konferenciji za medije predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Zoran Maras.

Braniteljske udruge od Ministarstva unutarnjih poslova i državnih institucija očekuju da promptno svaki vid nasilja, bez obzira s koje strane dolazio, istraži, procesuira i adekvatno kazni.

Isto tako, od DORH-a i MUP-a očekuju da provedu istragu zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela povreda ugleda Republike te zbog govora mržnje. U suprotnom, smatrat će da institucije podržavaju Pupovčeve stavove.

VEZANA VIJEST

Također, Hrvatskom saboru uputit će službeni zahtjev za održavanjem tematske sjednice vezanu za istup zastupnika Pupovca. 

Maras je ocijenio da se može reći da se istupima velikosrpske politke koju, kako tvrdi, Pupovac podupire, dogovorno i orekstrirano želi deskreditirati Hrvatsku pred predsjedanjem Europske unije. 

"Mi osuđujemo svaki vid nasilja. Nasilje ima ime i prezime, motiv i posljedicu. Neumjesno je da se od jedne ugostiteljske tuče napravi jedan državni problem bez imalo osnova ili bilo kakvih indicija ili argumenata da to potkrijepe", poručio je Maras. 

Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Krešimir Maretić istaknuo je da su ovi dani vrhunac kampanje "specijalnog rata". Ocijenio je da je početkom 90-ih u medijima bila ista retorika koja je prethodila balvan revoluciji i agresiji na Hrvatsku. 

"Uzrok svega je bila velikosrpska politika i takozvana ugroženost Srba u Hrvatskoj koji su plašili da je Hrvatska ustaška zemlja, sljednica NDH, da smo izvorište fašizma, nasilnici, ekstremisti. To nam i danas ponavljaju, obrazac je isti", ocijenio je Maretić te se složio s Marasom da je riječ o destabilizaciji Hrvatske. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!