Ostani doma
Novosti / Hrvatska

RODITELJI UOČI POČETKA NASTAVE

Žrnovnica na nogama zbog brzih automobila: 'Da djeca tu sama prelaze cestu? Niti u ludilu!'

Kroz Žrnovnicu se zaobilaze gužve kroz Podstranu i Omiš pa se kolona automobila slijeva kroz usku prometnicu

Prometnica opasna po život prolazi kroz Žrnovnicu, upozoravaju stanovnici koji unatoč ležećim policajcima, ponekad doslovno riskiraju život pokušavajući prijeći cestu.

Brojni vozači, želeći izbjeći gužvu kroz Omiš, voze puno brže od 30 kilometara na sat, koliko je ograničenje na cesti kroz naseljeno mjesto. Prije početka nastave mještani šalju još jedan apel. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svakodnevno u strahu majka dvoje djece Žana Ivišić prelazi cestu u Žrnovnici. Idući tjedan starija kćer kreće u prvi razred, ali u školu neće sama: “imamo jedan pješački, nitko nam ne staje. Navečer je nemoguće preći preko njega, lete sa svih strana. A šta se tiče toga da djeca sama prelaze, to ni u ludilu”.

Unatoč ograničenju od 30 kilometara na sat, kroz Žrnovnicu brojni vozači jure i pretječu ugrožavajući živote.

“Meni je na pješačkom prijelazu stao gospodin koji je vozio autobus, možda je mislio da ću ući, nije ni bitno. Stao je, a ja sam krenula prijeći kad je došao motorist njega zaobilazeći. Ja sam stala, ja ne znam kako nas nije pokupio”, u nevjerici je Ivišić.

Kroz Žrnovnicu se zaobilaze gužve kroz Podstranu i Omiš pa se kolona automobila slijeva kroz usku prometnicu.

“Ljudi ovdje brzo voze, vjerojatno se malo opuste kako zatvore promet u Podstrani tako ovdje ne možeš proći preko puta. Vožnja je toliko brza da mi ne možemo izaći iz kuće”, kaže Mirjana Aljinović, vlasnica restorana u Žrnovnici.

Obraćali su se županijskim cestama, ali ova prometnica je u nadležnosti Grada Splita iz kojega su odgovorili da planiraju do kraja idućeg tjedna obnoviti prometnu signalizaciju u okruženju škola pa tako i ove u Žrnovnici. No očito spornu prometnicu u Žrnovnici nemaju u planu.

Mještani se nadaju da će se jurnjavi stati na kraj

Ležeći policajci su se istrošili, a stanovnicima se čini da već odavno ne služe svrsi, već da uništavaju automobile.

''Oni su to stavili da se smanji brzina, ali tu ništa ne pomaže'', upozorava Ružica Bešker.

Grad Split na toj dionici uskoro planira obnovu cjelokupne signalizacije pa tako i ležećih policajaca.

“I nastojat ćemo u prvoj polovici slijedeće godine, ukoliko bude tehničkih uvjeta, ugraditi - mi ih u žargonu zovemo bljeskalice, dakle svjetlosnu signalizaciju koja bi trebala usporiti promet dodatno osim samih izbočina na cesti. A sam nadzor brzine kretanja je u nadležnosti prometne policije”, objašnjava Damir Babić, voditelj Odsjeka za komunalne poslove Grada Splita.

Mještani se nadaju da će se jurnjavi kroz mjesto stati na kraj, i to prije nego što netko strada ispred kućnog praga.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!