Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Gošća RTL Direkta

Peović: 'Srbi danas u Hrvatskoj igraju ulogu židova, sukob proizvode kapitalističke elite'

Radničku frontu mnogi doživljavaju kao neku vrstu Komunističke partije

Politički kandidat ljevice na predstojećim predsjedničkim izborima je Zoran Milanović, ali on želi i birače Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore.

Birače ljevice i centra pokušat će osvojiti Dalija Orešković, ali prvi put i "lijeva ljevica" ima svog kandidata - gošću večerašnjeg RTL Direkta, Katarinu Peović iz Radničke fronte.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Komentirajući utrku predsjedničkih favorita, Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore, Peović je rekla da je to izgubljena bitka.

"Tko god pobijedi, narod će izgubiti. To je bitka među ljudima koji narodu ništa dobro donijeti neće", rekla je, dodajući da Milanović nije njezin protukandidat.

"Mislim da on i ja ne dijelimo apsolutno nikakve vrijednosti. Imao je priliku pokazati što misli i namjera napraviti jer je obnašao jednu od najvažnijih funkcija u državi. Provodio je antiradničke politike, srezavao radnička prava, pogodavao je kapitalu. Ne možemo reći da je lijevi kandidat, a niti on sam sebe takvim smatra. Nismo niti svjetonazorski isti, imao je potrebe Franji Tuđmanu odati hommage aerodromu. Imamo u Beogradu jednog Nikolu Teslu, to je puno važniji čovjek za hrvatsku povijest", kazala je Peović.

Radničku frontu mnogi doživljavaju kao neku vrstu Komunističke partije. Peović je istaknula da prema tom razdoblju gledaju kritički.

"Komunistička partija sigurno je imala pozitivne elemente i vrijednosti koje je prije svega prenosila organizacija NOB-a, provođenje modernističkog projekta i samouprave koja je socijalistima danas važan eksperiment, ali Radnička fronta i ja se kritičko odnosima prema Komunističkoj partiji i ideji te prosvijećene elite koja nas sve treba voditi. Demokratska smo stranka i smatramo da je važno da svi jednako participiraju i odlučuju o pitanjima koja se na nas odnose i u tom smislu Komunistička partija ne može biti uzor", kazala je Peović.

Pažnju javnosti Peović je privukla nedavno snimljenim videom u trogirskoj marini - pokraj jedne superjahte se založila da se ne proizvode takve jahte jer one služe samo nekolicini bogataša, a sredstva za proizvodnju bi se trebala iskoristiti da se proizvode stvari koje će koristiti što više ljudi.

"Prije svega treba reći da je danas na neki način potpuno blokirana imaginacija ljudi. Ponekad su u potpunoj nemogućnosti zamisliti nove svijetove. Govorila sam o društvu demokratskog socijalizma, gdje bi se pitalo ima li smisla proizvoditi takvu jahtu za pojedinca, a koja košta tolike novce da bi jedan radnik za nju tisuću godina morao izdvajati prosječnu plaću. Jesu li potrebni ti resursi, rad? Kad govorimo o demokratskom socijalizmu, treba govoriti o dvije faze. U demokratskom socijalizmu bi se trebalo proizvoditi za potrebe svih, a ne elite. I Radnička fronta zagovara brodogradnju, u ovom okviru i ovakvom proizvodnjom promoviramo jahte. Ali u socijalističkom načinu proizvodnje ne postoji takva potreba", objašnjava.

Ipak, sve zemlje u koje Hrvati masovno odlaze i iseljavaju su kapitalističke zemlje - Irska, Danska, Švedska, Njemačka...

"Kad se govori o kapitalizmu, voli se govoriti o Švedskoj, a nitko ne govori o Bangladešu, Inidiji, Africi, koje su isto kapitalističke zemlje. Većina zemalja su kapitalističke. Kad se govori o socijalizmu, voli se uzeti primjer Venezuele, Kube ili Kine, ali se zaboravljalja kako su one izgledale prije prijelaza na jedan oblik socijalizma. S ogromnim siromaštvom, ljudi su bili na rubu gladi. Nakon Chaveza recimo, u Venezueli se popravio standard većine stanovništa", rekla je Peović koja za sebe kaže da je antikapitalistkinja.

Kapitalistička zavjera

Upitana koja zemlja bi onda bila uzor, odgovorila je: "Demokratski socijalizam nema uzora. Postoje socijalistički elementi i u kapitalističkim zemljama, pogotovo skandinavskim. Pojavljuju se nove ideje u SAD-u i Velikoj Britaniji, u primjerima Sandersa i Corbyna. Demokratski socijalizam ne nastaje preko noći, ali jedina je alternativa, ako ništa drugo, onda zbog klimatskih promjena".

Jedna od glavnih tema u medijima proteklih je dana Milorad Pupovac, koji je izazvao žestoke reakcije izjavom u kojoj je, zbog nedavnih huliganskih i šovinističkih ispada, Hrvatsku usporedio s NDH.

"Ne bih Pupovca komentirala, svakako ga ne bih kritizirala. Srbi danas u Hrvatskoj igraju ulogu židova. Koriste se za homogenizaciju većinskog naroda protiv manjinskog. Izuzetno je važno da primijetimo zašto radimo na takvom odvajanju Srba i Hrvata umjesto da se bavimo ekonomskim temama, kritiziramo kapitalističke elite koje su nas dovele do ovoga gdje jesmo. Kapitalističke elite preko svojih političkih predstavnika proizvode sukob koji je potpuno nebitan. Naravno da je to kapitalistička zavjera. Pozadina takve motivacije da se proizvodi neprijatelj u obliku Srbina je potpuno identična motivaciji proizvodnje židova u nacističkoj Njemačkoj", rekla je Peović.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!