Novosti / Hrvatska

DRUGO LICE SIROMAŠNE OPĆINE

'Suživot u Uzdolju nije uvijek idiličan, ali probleme uglavnom rade gosti, a nas muče iste muke'

U Uzdolju jedva čekaju da prestanu biti tema jer u ovoj siromašnoj i pustoj općini imaju drugih problema

Općini je ime Biskupija. U njoj živi 1.699 stanovnika i stanovnica. Hrvatica i Hrvata je 231 ili 13,6 posto, a Srba i Srpkinja 1.452 ili 85,4 posto, podaci su iz Popisa stanovništva 2011.

U Biskupiji, 12 kilometara od Knina, zajedno vijore europska, hrvatska i srpska zastava. Ploče s dva pisma ovdje ne smetaju nikome jer Hrvati i Srbi su na ovom području uglavnom skladni susjedi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Super je. Nema nikakvih problema. Ni prije, niti sada, nikada nisu bili problemi ovdje. Pravoslavci se žene s Hrvatima, Hrvati s pravoslavkama i tako'', kaže Nikola iz Biskupije.

''Svi isti suživot imamo, nikakvih problema nema. Ne mogu ja osuditi Srbe sada pošto sam ja bio u logoru Manjača, osuditi sve Srbe kao da su loši. Ne, ima i dobrih'', kaže Nenad Lesić iz Knina.

Ipak, to mjesto je u središte pažnje javnosti došlo upravo zbog nasilja u kojem su napadači bili Hrvati, a žrtve Srbi.

Desetak Torcidaša našlo se s mačetama i palicama u Splitu, odvezli su se u sat i pol udaljenu Biskupiju i tamo prebili grupu gostiju i demolirali kafić u kojem se gledala utakmica Crvene zvezde.

U Općini Biskupija je i mjesto Uzdolje u kojem se dogodilo naizgled nemoguće. Ujedinili su se mrski neprijatelji – Torcida i Bad Blue Boysi. Ujedinili su se u mržnji i huliganizmu. BBB su se ispred istog lokala slikali s prijetećim porukama Miloradu Pupovcu

U Uzdolju jedva čekaju da prestanu biti dnevno politička tema

Premijer Andrej Plenković kaže da su u pitanju izolirani incidenti, s njim se ne slaže načelnik općine, Milan Đurđević iz SDSS-a, Pupovčev stranački kolega: ''Ja bih volio znati koliko se 'izoliranih incidenata' treba dogoditi da bi netko prepoznao sistem?''

Nacionalističke motive prepoznao je i vrh SDSS-a pa je Uzdolje, selo od 50-ak stanovnika, uzdrmalo vladajuću koaliciju.

''Ciljano i smjerano na taj način žele i ovo malo Srba što je ostalo u Hrvatskoj protjerati iz Hrvatske“, kazao je predstavnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac i usporedio današnju Hrvatsku s NDH. To se nije svidjelo premijeru kojeg Pupovac i dalje podržava u Saboru. ''Uspoređivati današnju modernu Hrvatsku s NDH je nedopustivo'', poručio je Plenković.

I dok o tome raspravljaju i političari i branitelji i crkva, život u Uzdolju ide dalje. Vlasnik kafića koji se našao na meti napadača pred kameru više ne želi. Kaže, dosta mu je novinara, ali objašnjava da on s Hrvatima iz okolice nikad nije imao problema i da su u njegov lokal svi dobrodošli. 

No, nije to prvi incident na istom mjestu, upozorava žrtva srpskih logora Nenad Lesić: ''Unazad godinu, godinu i pol, dvije predsjednik HVIDRE je napadnut isto tako u tom istom kafiću. I tada se nije digla takva halabuka kao što se digla sada''.

Lesić objašnjava da se takvim sukobima olako prišiva međunacionalni karakter: ''Srbin iz Republike Hrvatske i Hrvat ako su se pobili, oni su se pobili radi nacionalnosti? Nije to tako, nego zato što su bili ili pijani, ili neke nesuglasice, nesporazumi“.

Hrvati ovdje priznaju da suživot nije uvijek idiličan. Ali probleme uglavnom rade gosti. ''Najčešći sukobi ispadaju kad dolaze Srbi iz Srbije na more, u goste ovdje svojoj familiji, rodbini, tada nastaju sukobi. A sukobe, ja mislim, najčešće potiču političari'', upozorava Lesić.

''Mogu podgrijati atmosferu, ali mogu isto tako i smiriti atmosferu. Ali isto tako mi kao obični građani smo tu da prosudimo što oni zapravo rade. Nitko nas ne sprečava da mi analiziramo ono što oni govore, ne moramo uzimati zdravo za gotovo“, podsjeća Đurđević.

U Uzdolju jedva čekaju da prestanu biti dnevno politička tema jer u ovoj siromašnoj i pustoj općini imaju i stvarnih problema.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!