Novosti / Hrvatska

napokon dobre vijesti

Horvat: 'Radnici 3. maja sljedeći bi tjedan mogli dobiti plaće. Potpisan je ugovor za dovršetak broda'

Rekao je da će isplatama plaća prethoditi sklapanje sporazuma 3. maja s Hrvatskom brodogradnjom - Jadranbrodom

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je u četvrtak uoči sjednice Vlade da bi radnici 3. maja tijekom sljedećeg tjedna mogli dobiti prve isplate plaća, a izvijestio je i da je noćas Uprava brodogradilišta potpisala ugovor za završetak novogradnje 733 kanadskog naručitelja Algoma.

Rekao je da će isplatama plaća prethoditi sklapanje sporazuma 3. maja s Hrvatskom brodogradnjom - Jadranbrodom u ponedjeljak ili utorak, pa bi uz suglasnost Hrvatske brodogradnje tijekom sljedećeg tjedna mogle krenuti i prve isplate.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetio je da je nakon što je većina vjerovnika pristala na sporazum po kojem bi im se 15 posto potraživanja isplatilo iz novog kredita 3. maja, dok za preostalih 85 posto tražbine pristaju na dvogodišnju odgodu, Nadzorni odbor HBOR-a dao zeleno svjetlo da se osigura 150 milijuna kuna, sukladno Vladinoj odluci o davanju uvjetnog državnog jamstva toj kompaniji.

Još nam nedostaje, da bi se pokrenuo proces, sporazum između onih koji će nadzirati transfer novca, a to je Hrvatska brodogradnja - Jadranbrod, i onih kojima će ti novci biti isplaćivani, dakle 3. maj. Nikakvog raspolaganja novaca na račun 3. maja ili Hrvatske brodogradnje - Jadranbrod neće biti. Uz monitoring i uz analizu Hrvatske brodogradnje, dat će se suglasnost za svaku pojedinačnu isplatu svih onih potpisanih potraživanja, dakle iznos od 15 posto, što je preduvjet da bismo račun deblokirali i stavili brodogradilište u punu funkciju", rekao je Horvat.

Čestitao je predsjedniku Uprave 3.maja Ediju Kučanu i njegovom timu koji su u noći sa srijede na četvrtak uspjeli potpisati ugovor za završetak prve novogradnje, broda 733 , kanadskog naručitelja Algoma. Investicija je vrijedna 36,6 milijuna dolara.

"Dakle postoji perspektiva dobrog završetka ovoga procesa i siguran sam da ćemo u sljedećih desetak dana deblokirati račun, započeti radove na brodu 733, a to je početak jednog procesa kojem se želi završiti sve ono što je na navozima u Rijeci i brodogradilište staviti u punu funkcionalnost, gdje će nam puno lakše biti pronaći strateškog partnera", naveo je Horvat.

Na pitanje podmeću li hrvatski porezni obveznici ponovno leđa za brodogradnju odgovorio je negativno.

"Ne, takvu poruku šalju oni koji nisu dionici takvog procesa. Niti lipe ili kune neće faliti iz proračuna, sav taj novac koji smo namijenili za završetak brodova u Rijeci unutar dvije godine bit će vraćen u proračun, a zarada koju smo projicirali u iznosu od 5 milijuna eura ostat će na računu 3. maja", zaključio je.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!