Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Željko Stipić za direkt

'Plaća učiteljice mentorice pred mirovinu je za tisuću kuna manja od prosječne plaće. To je strašno'

'Imate situaciju koja je zabrinjavajuća, imamo škola gdje imamo zaposlenih više nego učenika', kaže Stipić

Kako je previše nastavnika u osnovnom školstvu tako ih je premalo u srednjem školstvu, osobito nedostaje profesora fizike, matematike i informatike koji na tržištu mogu dobiti i upola veću plaću nego u učionici.

E, ali to sve skupa traži i od jednih i od drugih malo više truda od zviždanja po ulici i bacanja kikirikija zviždačima. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Između ostalog Petra Mlačić i o tome je razgovarala sa sindikalnim liderom Željkom Stipićem.  

Na početku razgovora Stipić je komentirao činjenicu da je svake godine sve manje učenika koji upisuju prvi razred. 

"Imate stvarno situaciju koja je zabrinjavajuća, imamo škola gdje imamo zaposlenih više nego učenika. Međutim, u velikim gradovima to nije baš tako. Nije normalno da sindikat preuzima rješavanje tih problema. Mi biramo svake četiri godine političare koji imaju odgovornost za zemlju pa tako i obrazovanje", kazao je Stipić.

Potom je pojasnio zahtjeve sindikata:

"Improvizacija s nesagledivim posljedicama"

"Ova dva sindikata su postavili zahtjev za povećavanjem koeficijenata od 6,11 posto. Oni su podignuti u socijalnoj skrbi i za socijalne radnike, i takvi postoje na fakultetima. No, ni to neće riješiti problem potplaćenosti naših učitelja. To vam u prosjeku iznosi od 350 do 480 kuna", iskreno će Stipić i dodaje:

Prosvjed prosvjetara

"Kad se vi zaposlite u školi i radite u Zagrebu - imate plaću 5.600, 5.650 kuna. Ako poslije 40 godina niste unaprijeđeni u zvanje mentora ili savjetnika, vi ćete dogurati do 6.800 i to je to. Plaća mentor učiteljice pred mirovinu je za tisuću kuna manja od prosječne plaće u gradu Zagrebu. To je strašno", poručuje sindikalni lider.

Škola počinje u ponedjeljak, jesmo li spremni za 'školu za život'?

"Teško je reći hoće li krenuti kako je zamišljeno. Sve vam je to jedna improvizacija s nesagledivim posljedicama. Potplaćene učitelje i nastavnike može se ušutkati i nezadovoljstvo smiriti smanjenjem plaće, ali kako stvari stoje mi ćemo na povećanje plaće čekati, ali školu za život nažalost nećemo", kazao je na kraju Željko Stipić.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!