Novosti / Hrvatska

Neuspješni pregovori

'Želim da me se cijeni': Slijede prosvjedi zdravstvenih radnika u cijeloj Hrvatskoj! Šutjeti više neće

I nakon današnjeg sastanka, oko povećanja plaća u zdravstvu - nema suglasja

I nakon sastanka, oko povećanja plaća u zdravstvu - nema suglasja. Očekivana ponuda Vlade još se nije našla na pregovaračkom stolu. 

Trebala bi u srijedu kada se nastavlja nova runda pregovora. No, sinidikati imaju sve manje strpljenja. Nastavljeni su prosvjedi u tri bolnice, a idućeg tjedna šire se po cijeloj Hrvatskoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zagreb, Ogulin, Pula, različite bolnice isti problemi.

Na ulici za bolje sutra

Medicinske sestre najveće hrvatske bolnice po drugi put ovaj tjedan izišle su na prosvjed.

"Ovdje smo za sve buduće kolegice koje će postat sestre, jer nama nije ovo posao, nego poziv da njima bude bolje, da nam se uvjeti rada poboljšaju,jer su sestre na rubu snaga i psihički i fizički", govori za RTL Danas medicinska sesra KBC-a Zagreb, Ivana Rubil. 

"Želim da nas se cijeni, to najviše, da nas se cijeni. Želim da nam povećaju koeficijent plaće i najviše me boli što druge poštuju više nego nas, a mi prvenstveno spašavamo život", dodaje njezina kolegica Tihana.

Prosvjeduju, kažu, za dostojanstvo svakog zaposlenika.

"Nedostatak kadra, loši uvjeti rada, potplaćenost, podcjenjenost, naša su svakodnevica. Neka je sram one koji su namjerno zaustavili bilo koga od nas u izmišljenim postupcima u vrijeme ovog mirnog prosvjeda u vrijeme pauze", govori Gordana Miškulin iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara.

S transparentima su došli i ispred Ministarstva zdravstva uoči nove runde kolektivnih pregovora.

"Naše spremačice koje ne rade u hotelskom sustavu, nego u bolnici čiste bolesničke sobe, gdje su pacijenti nerijetko zaraženi mrsom, gljivicama, lako prenosivim, al teško lječivim bolestima nakon 30 godina staža primaju plaću 3300 kuna", upozorava sindikalni povjerenik Specijalne bolnice Krapinske Toplice, Miljenko Cesarec.

Ponude Vlade još nema

Konkretne ponude od Vlade još nema. Sindikati je očekuju idući tjedan kada se pregovori nastavljaju. 
 
"Nije najbolje prošlo, nismo na kraju krajeva ni očekivali da će najbolje proći, što reći nego da se saga nastavlja do srijede", napominje Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnig sindikata medicinskih sestara. 

Tada bi trebalo biti riječi i o članku 49. Kolektivnog ugovora, koji regulira prekovremeni rad. Na manje od sedam posto povišice, koju su parafirali ne pristaju.

Za bolje uvjete rada u 5 do 12 prosvjedovalo su medicinske sestre i tehničari iz pulske opće bolnice. Podršku su dobili i od liječnika.

"Konstantno trpimo, šutimo i radimo, traži se od nas da dolazimo na posao nasmješeni i da radimo svoj posao kako treba, što mislim da i više nego dovoljno pružamo,a na kraju i ono malo što nam se obeća na kraju nas se  i tu prevari", ogorčeno će medicinski tehničar Dražen.

"Vlastodršcima u Republici Hrvatskoj bez obzira iz koje stranke potječu i koja je Vlada na vlasti odgovara očito ovakvo stanje da liječnici imaju status kao u bivšoj Jugoslaviji i socijalizmu, da imaju pravo radit i šutit", upozorava kirurg pulske bolnice Rajko Čelović.

Šutjeti kažu - neće. Sindikati su spremni i na štrajk. Prije njega prosvjedi se nastavljaju idući tjedan diljem Hrvatske.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!