Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Svjetski rekordi

Nova Guinessova knjiga rekorda: U čemu su Hrvati rekorderi i kakve veze s tim imaju Thompson i Bandić

U Zagrebu je oboren i rekord u broju zagrljaja na javnom mjestu

Neki to žele od malih nogu, neki kad su malo stariji, a postoje i oni koji žele postati Guinessovi svjetski rekorderi - iz puke znatiželje. 

Jedna od najpoznatijh franšiza na svijetu povodom 65-tog rođendana objavila je nove rekordere za 2020. godinu. Ali ne zaostaju ni Hrvati za ostatkom svijeta kada su nepredvidljivi svjetski rekordi u pitanju. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Streličarstvo poprima novu dimenziju kada se luk napinje nožnim prstima... Baš kao i nevjerojatni, najveći hula hup na svijetu, najmanji konj na svijetu  - ali i ponosna vlasnica najduže kose na svijetu. 

"Kada sam imala šest godina, oišala sam se i imala sam lošu frizuru. Bila sam jako tužna, puno sam plakala. Tada sam odlučila da se više nikad neću šišati", rekla je vlasnica najduže kose na svijetu Nilanshi Patel.

Svi su oni novi Guinessovi rekorderi za 2020. Jedna je to od najpoznatijih svjetskih franšiza - uz filmove, serije, tv emisije - ginisova knjiga rekorda, jedna od najpopularnijih knjiga u povijesti, prodaje su u 100 zemalja i prevodi na 23 jezika.  

"Moj auto je bio vagan, staza gdje se guralo, vukovarska ulica bila je mjerena  sve u centimetar sve je delegat provjerio i onda je moglo krenut sve", rekao je za RTL Danas Guinessov rekorder Tomislav Lubenjak.

Za većinu rekorda treba i malo mašte

Tomislav je i uspio - za manje od 24 sata gotovo 107 kilometara gurao je automobil težak 730 kilograma. Možda jest posljednji Hrvat koji je oborio ginisov rekord - ali zasigurno nije jedini. 

Baš hrvatska kravata svezana oko pulske arene najveća je kravata na svijetu, a u blizini bračkog aerodroma ponosni stoji VAL - najveća slika na svijetu - duga šest tisuća metara. 

U Zagrebu je oboren i rekord u broju zagrljaja na javnom mjestu, kada se nježnostima prepustio i gradonačelnik Bandić. Lidija Lijić Vujić preronila je u jednom dahu 123 metra u jezeru pod ledom, a Matija Podhraški rekorder je u vožnji motocikla na glavi - udaljenost od 4,2 kilometra prevalio je za 13 minuta.

"Vjerujem da je to pomicanje nekih ljudskih granica i moj cilj je bio biti bolji nego jučer. Mozda kroz to banalno guranje auta ja sam morao i fizicki i psihički bit spreman, 24 sata", govori Tomislav 

Čak je i ime Marka Perkovića Thompsona upisano u Guinessovu knjigu rekorda: 
Najviše osoba istog imena našlo se na istom mjestu - 2325 Ivana iz svih krajeva Hrvatske stiglo je na Kupres.

Za većinu rekorda treba i malo mašte: iako su u Guinessovoj knjizi upisani i neobični rekordi - možda najneobičniji među njima i dalje nije srušen - bungeee skok umakanja keksa u mlijeko. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!