Ostani doma
Novosti / Hrvatska

POČELA JE ŠKOLA

Policija podiže kazne i kreće u dodatan nadzor: Vozite djecu u sigurnim sjedalicama!

Policija podiže kazne i kreće u dodatan nadzor: Vozite djecu u sigurnim sjedalicama!

Već se godinama provode razne aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu

Djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.

Stoga će policija one koji prevoze djecu na nepropisan način od sada kažnjavati s 1.000 umjesto s dosadašnjih 500 kuna. Već se godinama provode razne aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu, a najpoznatija je akcija koju je policija nazvala “Poštujte naše znakove” i na koju su iznimno ponosni. Naglašavaju da se broj nesreća drastično smanjio, a za to je, kažu, dovoljno usporediti prošlu i ovu godinu - u prvih osam mjeseci 2018. godine bilo je 22.220 prometnih nesreća u kojima je poginulo 206 ljudi, dok ih je u istom razdoblju ove godine bilo 20.795, a poginulo ih je 164, piše 24sata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prije svakog početka nove školske godine policija tako donosi rezultate koje su akcijom postigli prethodnih godina i upozorava na probleme u prometu vezane uz djecu. Izvijestili su da je na hrvatskim prometnicama unatrag 10 godina poginulo 106 djece, a ozlijeđeno ih je 12.445. Ove godine ih je najviše poginulo u svojstvu pješaka, iako i dalje u ukupnom broju svih stradavanja prednjače djeca koja su putnici u vozilu.

Početkom ove školske godine, u kojoj je u prve razrede osnovnih škola krenulo 38.000 djece, policija poduzeti brojne aktivnosti. Već su pregledali prometnice i prometnu signalizaciju u blizini škola te naredili popravljanje svih kvarova i nedostataka. Tijekom rujna održat će se dvadesetominutna predavanja i razgovori u svim prvim razredima osnovnih škola kako bi djecu upoznali s temeljnim pravima sigurnog sudjelovanja u prometu.

Pojavit će se i na prvom roditeljskom sastanku kako bi upozorili roditelje na što sve moraju pripaziti dok voze svoje djecu. Svakog će dana, posebno u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano nadzirati prilazne ceste i raskrižja u blizini škola, a strogo će kažnjavati nedisciplinirane vozače. Osobito će im se na udaru naći oni koji ne propuste mališane koji stoje na pješačkom prijelazu.

Kažnjavat će i sva nepropisno parkirana vozila u zonama škola. Brzine kretanja dodatno će se kontrolirati, a svoje zadatke imat će i pripadnici prometne policije mladeži, a nadzirat će i autobuse kojima se organizirano prevoze djeca.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!