Novosti / Hrvatska

dva lica odnosa

Hrvatska i Srbija: Dok političari 'ratuju', rastu biznis, turizam i doseljavanje Srba

Dok se čini da su odnosi Hrvatske i Srbije na najgoroj razini zadnjih dvadeset godina, brojke govore drugačije

"Ubij Srbina". Takva je poruka danas osvanula na tabli Donjeg Ceranja, inače rodnog sela Milorada Pupovca

Srpska premijerka i hrvatski ministar branitelja se pak prepiru o tome tko revidira povijest, a sve nakon što su ovaj vikend srpski vojnici pokušali nenajavljeni ući u Hrvatsku. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I dok se po toj političko-medijskoj slici čini da su odnosi Hrvatske i Srbije, te Srba i Hrvata na najgoroj razini zadnjih dvadeset godina, brojke govore drugačije. Trgovinska razmjena između dvije zemlje i dalje samo raste, na Jadranu je sve više gostiju iz Srbije, a raste i broj doseljenih Srba. 

Statistika ne bilježi rast međunacionalnog nasilja i zločina iz mržnje

Istodobno statistika ne bilježi rast međunacionalnog nasilja i zločina iz mržnje. Dapače, bar po tome jedna smo od najmirnijih i najsigurnijih europskih zemalja.

Ako je bilo dileme kome je upućen natpis na ulazu u rodno mjesto Milorada Pupovca, otklonjena je plakatom s Pupovčevom slikom u samom mjestu. 

I dok se Pupovac o ovom slučaju još nije oglasio, nastavilo se prepucavanje oko subotnje zabrane ulaska u Hrvatsku srpskim vojnicima koji su htjeli odati počast stradalima u Jasenovcu. 

"Stvarno da revizija povijesti koja se u ovom trenutku događa u Hrvatskoj je zastrašujuća", poručuje Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije.

"Ako govorimo o pokušaju revizije povijesti dakako da Srbija to pokušava kontinuirano činiti", odgovara Tomo Medved (HDZ), ministar branitelja.

Zadnji je ovo u nizu slučajeva ljubavi i mržnje vodstva dviju susjednih država. U tom odnosu nekad su cvale ruže.

Tako se Boris Tadić u Vukovaru ispričao Hrvatima.

"Ovdje sam da poklanjajući se žrtvama još jednom uputim riječ izvinjenja da Srbi i Hrvati, Srbija i Hrvatska okrenu novu stranicu", rekao je Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije 4. listopada 2010.

Ali stranicu je unazad vratio Aleksandar Vučić, nekoć Šešeljev učenik. On nema sklonost ispričavanju.

"Taj film, stoti put vam ponavljam, nećete da gledate", poručio je.

Njegov su dolazak u Zagreb, na poziv Kolinde Grabar Kitarović kritizirali i lijevi i desni. A ona je, na njegov zahtjev, prestala koristiti termin velikosrpska agresija.

"Jeste li doista obećali Aleksandru Vučiću da nećete spominjati termine velikosrpska agresija i genocid u Srebrenici? Ma nemojte me to pitati, mislim... Ma gledajte... Cijela moja politika govori o mojim stavovima, nema uopće potrebe komentirati to i neću više komentirati takve izjave jer uopće ne želim ulaziti u raspravu", kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

No, prije tjedan dana, sasvim slučajno u predsjedničkoj kampanji, predsjednica je ipak otvorila tu temu rekavši da ju je to Vučić molio, ali da mu to neće ispuniti. Udarivši šakom o stol, zagrmila je da srpski tenkovi više neće u Vukovar. 

Ali hoće u Beograd, pred Marakanu, prije utakmice Crvene Zvezde. No, tenk su tu vidjeli samo Hrvati. Srbi kažu da to uopće nije tenk.

"Ima gusjenice, ima i nekakvu maketu kupole koja je izgrađena. Dakle, nije tenk", uvjeravao je Nebojša Stefanović, ministar unutarnjih poslova Srbije 27. kolovoza.

A navijač kluba, čiji su igrači ulazak u Ligu prvaka slavili sa šljemovima na oklonom vozilu, je i sam Vučić.

"Za koga navijaš? Za Rijeku? Tino, moraš da nađeš neki bolji, veći klub da navijaš. Da budu Zvezda ili Partizan", rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije 24. kolovoza 2017.

Taj savjet nije usrećio Borisa Petka, Srbina iz Uzdolja kod Knina. Dok je s prijateljima gledao utakmicu Crvene Zvezde, u kafić su upali i napali ga maskirani navijači Hajduka. To je pokrenulo novi val teških optužbi političara.

"Žele i ovo malo Srba što je ostalo u Hrvatskoj protjerati", poručivao je Milorad Pupovac.

Ipak, statistika kaže da ovaj ružan incident nije pravilo.

U prošloj godini policija je evidentirala 33 zločina iz mržnje. DORH je istraživao njih 53, a u 8 slučajeva donesena je osuđujuća presuda. U odnosu na 2016. i 2013. zabilježen je pad takvih zločina.

2017. smo, zahvaljujući bivšem ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću 5 dana bili u trgovinskom ratu. On je preko noći dvadesetdva puta povećao carinske takse za uvoz proizvoda iz Srbije. No, pod pritiskom s obje strane granice, Tolušić je poništio svoj potez. 

Hrvatska i Srbija surađuju skladno

"Žao mi je ako se to ispolitiziralo, znači to tako nije trebalo biti", rekao je tada Tolušić. 

Iako među političarima često pljušte optužbe i provokacije, na nekim drugim, bitnijim poljima, Hrvatska i Srbija surađuju skladno. To potvrđuje i Goran Masnec koji je deset godina bio predstavnik HGK u Beogradu.

"Mi smo prije dvije godine ponovno otvorili predstavništvo u cilju toga jer nam je Srbija izuzetno važan trgovinski partner. Ona nam je negdje između šestog i sedmog mjesta u uvozu i izvozu", kaže.

U prvih pola godine izvoz u Srbiju je u odnosu na isto razdoblje lani porastao za 40 milijuna eura. Nešto manji rast bilježi uvoz. 

U prvih osam mjeseci ove godine Hrvatska je izdala više od 11 tisuća radnih dozvola srpskim državljanima, gotovo isto koliko u cijeloj 2018. 59 000 srpskih gostiju stiglo je ove godine na Jadran, što je 12% više nego lani. 2018. u Hrvatsku se doselilo čak pet puta više Srba nego 2017. 

Ali svi podaci koji ukazuju na dobre odnose padaju u drugi plan kad pojedinačni ispadi 
postaju međunarodni incidenti. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!