Novosti / Hrvatska

5 do 12

Učitelji zadnji radni dan prije početka nastave doznali da su dobili otkaz: 'Je li to nagrada za sve?'

Učitelji zadnji radni dan prije početka nastave doznali da su dobili otkaz: 'Je li to nagrada za sve?'
Pixsell/Pixsell

U ovome trenutku nije poznata brojka koliko je takvih, no problem je što su im odbijenice Ministarstva stizale doslovce u pet do 12

U ponedjeljak je počela nova školska godina, a zbog manjka broja djece, 14 osnovnih škola dobilo je odbijenice Ministarstva obrazovanja za ustroj razreda s manjim brojem učenika.

Posljedično, nastavnici koji nisu zbrinuti na radu u drugim školama, postali su tehnološki višak, piše Jutarnji list.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U ovome trenutku nije poznata brojka koliko je takvih, no problem je, potvrđuju dnevniku u školama, što su im odbijenice Ministarstva stizale doslovce u pet do 12. U školama su ih primali krajem prošloga tjedna, pri čemu je rok za prijavu tehnoloških viškova istekao 31. kolovoza.

Zbog tog je problema učiteljica koja je doznala da je ostala bez posla u petak, 6. rujna, u poslijepodnevnim satima, odnosno zadnji radni dan uoči početka nastave, napisala pismo ministrici, informirajući je kako u njezinu slučaju izgleda "Škola za život".

"Cijeli prošli tjedan dolazimo u školu, nervozni, ne znamo svoje statuse. Rješenja nema. Rješenje stiže 6. rujna u poslijepodnevnim satima, datirano na 26. kolovoza. Vrijeme za prijavu tehnoloških viškova je prošlo, radnici raspoređeni u svim školama na svoja radna mjesta. Što biste vi uradili da ste na mjestu učitelja koji u petak poslijepodne dozna da je vjerojatno tehnološki višak? Je li to nagrada za sve one značke koje smo skupili u Loomenu, nagrada najvrednijem polazniku, škola za život na način da ostaneš na ulici u 5 do 12?", napisala je ogorčeno ministrici.

Ove godine uredi državne uprave 16 županija Ministarstvu su uputili čak 191 zahtjev za ustroj razrednih odjela s manjim brojem učenika. Prema informacijama Ministarstva, 160 osnovnih škola dobilo je traženu suglasnost, no ona je uskraćena u 14 osnovnih škola, a 17 škola dobilo je djelomičnu suglasnost.

"Nažalost, zbog smanjenja broja učenika neki od učitelja moraju biti iskazani viškom. U skladu s propisima, učitelja koji je iskazan organizacijskim viškom zbrinjava se sukladno odredbama zakona i kolektivnog ugovora", kažu u MZO-u.

Ne preciziraju zašto su suglasnosti kasno stizale, nego napominju da se svake godine većina suglasnosti rješava i tijekom srpnja i kolovoza, piše Jutarnji list.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!