Novosti / Hrvatska

HAKOM U AKCIJI

Hrvatskoj pošti zabranjeno podizanje cijena nekih usluga

Hrvatskoj pošti zabranjeno podizanje cijena nekih usluga
Goran Stanzl/PIXSELL

Trenutačno su u tijeku razgovori između Hrvatske pošte i HAKOM-a

Hrvatskoj pošti privremeno je zabranjeno da poveća cijene nekih univerzalnih usluga, odnosno cijena za dopisnice te pisma do 50 grama, odlučilo je Vijeće HAKOM-a.

HP je, naime, obavijestio HAKOM da će povećati cijenu usluge dopisnica, u što spadaju čestitke i razglednice te pisma do 50 gRAMA za oko 15 posto. Danas cijene za te usluge koštaju, kazali su u HP-u, 3,10 kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako objašnjavaju u HAKOM-U, piše Večernji list, cijene univerzalnih usluga regulirane su Zakonom o poštanskim uslugama (ZPU). S obzirom na to da Hrvatska pošta jedina ima pravo i obvezu obavljanja univerzalnih usluga u razdoblju od 2013. do 2028. te da ima dominantan položaj u pismovnom segmentu poštanskog tržišta, HAKOM-a je donio Odluku o najviše dopuštenom prosječno ponderiranom povećanju cijena za košaricu usluga te unaprijed regulirao dozvoljeno povećanje cijena za razdoblje od 2017. do 2019. godine. Košaricu usluga čine pismo do 50 grama u unutarnjem i međunarodnom prometu te preporučene pošiljke do 50 grama u unutarnjem i međunarodnom prometu. 

To predstavlja više od 85 posto univerzalnih usluga. Kako se predložene nove cijene HP-a nisu uklapale u ograničenje, tzv. price cap, koji je postavljen na povećanje od 4,44 posto unutar tri godine, Vijeće je donijelo privremeno rješenje i u ovome trenutku zabranilo izmjenu cijena univerzalne usluge HP-a.

"Korekcija se traži radi rastućih troškova te značajnih ulaganja koja je Hrvatska pošta imala u prethodnom razdoblju, vezano uz automatizaciju i modernizaciju procesa što će dovesti do kvalitetnije usluge krajnjem korisniku. Radi se o uslugama koje nisu poskupjele od 2010. , dok se većina troškova u navedenom 9-godišnjem razdoblju više puta povećavala. Očekujemo da se konačna odluka donese u što kraćem razdoblju", kažu iz HP-a.

Trenutačno su u tijeku razgovori između Hrvatske pošte i HAKOM-a, tijekom kojih će Hrvatska pošta dostaviti dodatne izračune i projekcije traženog povećanja, ističu iz HP-a. Inače, univerzalne poštanske usluge čine 60 posto svih poštanskih usluga, a u 2018. je ostvareno ukupno 185,8 milijuna univerzalnih poštanskih usluga ili prihodi su bili 865,8 milijuna kuna.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!