Novosti / Hrvatska

kreću izmjene zakona

Pijan tukao kćer pred mlađim djetetom, dobio dvije godine zatvora. Majka žrtve: 'Osjećam se jadno'

Udruge koje su pokrenule promjene ne prestaju inzistirati na promjeni sustava koji bi trebao stajati iza žrtva nasilja

Inicijativa spasi me - je uspjela. Od sljedeće godine kreću izmjene Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku koje će ukinuti djelo "spolni odnos bez pristanka" i povećati zatvorske kazne za silovatelje.

No udruge koje su pokrenule promjene ne prestaju inzistirati na promjeni sustava koji bi trebao stajati iza žrtva nasilja. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

43 godišnja majka s 23 godine radnog iskustva, danas je u redu za pomoć Crvenog križa. Ganjajući pravdu za svoju djecu koju nije mogla ostaviti samu, ostala je i bez posla, no nije joj to najteža muka. 

Najteže joj je bilo u veljači kad joj se bivši suprug, recidivist, inače i bivši specijalac, vratio iz zatvora na uvjetni otpust i pijan tukao kćer pred očima mlađeg djeteta, sve dok susjedi nisu pozvali policiju. 

Prekršio je više članaka kaznenog zakona, a dobio ukupno dvije godine zatvora. 

"Jadno. Ja se osjećam jadno, oprostite, ali osjećam se jadno jer ja sad svom djetetu koje će za par godina postati birač, ne mogu objasniti zašto je on dobio tako malo i zašto ona nema nikakva prava", kaže nam Edina Dedić, majka žrtve obiteljskog nasilja.

Strože kazne za obiteljsko i seksualno nasilje, te sigurne kuće u svim županijama - bili su zahtjevi inicijative Spasi me, pokrenute u ožujku. Na sastanku u Vladi doznalo se što je dosad učinjeno.

"Zakon nije loš, ali se najčešće primjenjuju najblaže kazne"

"Zahtjevi koje je Inicijativa postavila pred premijera i Vladu su svi do kraja ispunjeni, čak i više od toga što se tiče revolucionarnog brisanja spolnog odnosa bez pristanka i nazivanja toga pravim imenom - silovanje", ističe Una Zečević Šeparović, Inicijativa #Spasi me.

Društvo se, nakon ovakvih akcija senzibiliziralo. 2015. prijavljeno je svega 145 kaznenih djela nasilja u obitelji, u prvih 6 mjeseci ove godine - 489. POčinitelji će od sljedeće godine teže prolaziti.

"Pooštravamo kaznenu politiku, jer smo za ona kaznena djela koja su vezana za nasilje u obitelji, pooštrili, znači želimo zaprijetiti snažnijim kaznenim djelima", kaže Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa.

"Do kraja kalendarske godine svih preostalih šest županija pronaći će privremeno rješenje, dakle osnovati sigurne kuće, imaju zadatak pronaći objekte", dodaje Vesna Bedeković, ministrica socijalne politike.

No problem je, tvrdi Edina, što zakon ni danas nije loš - ali se najčešće primjenjuju najblaže kazne. 

"Ako je maksimalna kazna pet godina, zašto nije dobio maksimalnu kaznu. Znači pričamo o recidivistu", pita se Edina Dedić, majka žrtve obiteljskog nasilja.

No kao da to ovaj  put - nije uzeto u obzir. Zato, čak i kad se postroži kazneni zakon, boji se da će se neke druge Edine i dalje morati boriti da obiteljski zlostavljači  umjesto minimalnih dobivaju maksimalne predviđene kazne. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!