Novosti / Hrvatska

Spas za pacijente

Beskonačnim čekanjima u bolnicama mogao bi napokon doći kraj zahvaljujući mladom FER-ovcu

Ovakav sustav u bolnicama i ambulanatama itekako bi primirio pacijente

Beskonačnim čekanjima na preglede u bolnicama mogao bi doći kraj. Luka Strižić, mladi FER-ovac i njegov međunarodni tim osvojili su prvo mjesto među 200 natjecatelja u Münchenu.

Kakav su to sustav koji skraćuje čekanje smislili i kada bi se nešto takvo moglo početi primjenjivati u praksi provjerili smo u RTL-u Danas.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mladi sisački informatičar uz dvojicu Nijemaca, Francuza i Srbina osmislio je sustav koji prazni čekaonice u bolnicama, čini ih pametnijima, a vrijeme provedeno u čekanju, podnošljivijim.

"Temeljem podataka o pacijentima i podataka o prošlim pregledima sustav bi prepoznao neke trendove. Na primjer, klaustrofobični pacijenti mogu imati napadaje kad ulaze u taj veliki stroj i onda dobiju napadaje i njihov pregled traje dulje", rekao je voditelj tima Luka Strižić.

Na taj bi se način lakše planirali pregledi, a nervozu u čekaonicama mjerili bi senzori.

"Kada su ljudi nervozni, tapkaju nogama, više se kreću, pričaju i mi bismo imali senzore koji bi to bilježili i alarmirali bi sestru da izađe i obavijesti pacijente i tako ih primiri", dodaje.

Ovakav sustav u bolnicama i ambulantama itekako bi primirio pacijente jer na neke preglede čeka se jako dugo. Primjerice, ako se danas naručite na CT abdomena, najdulje ćete čekati u Kliničkoj bolnici Dubrava - 278 dana. Ako trebate MR, najviše ćete čekati u KBC-u Zagreb - više od dvije godine. MR dojke najdulje se čeka opet u Zagrebu, u Svetom Duhu - čak 489 dana.

Strižić smatra da se, s obzirom na to da je riječ o vrlo osobnim podacima pacijenata, ovakva zdravstvena tehnologija kreće jako sporo.

"S tehniče strane spremno je to danas, sutra, a s one legalne trebat će puno više vremena. Trebat će dosta da se više vjeruje strojevima i da zakon dođe na istu razinu kao tehnološki razvoj. Tako da nisam siguran da će se ovo primjenjivati u praksi još barem nekoliko godina", kazao je Strižić.

A do tada ne preostaje drugo nego naoružati se strpljenjem i čekati.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!