Novosti / Hrvatska

jasno i glasno

Plenković o incidentu u Rijeci: 'Provokacije ovdje ne prolaze, sve vidimo i sve lovimo'

Plenković o incidentu u Rijeci: 'Provokacije ovdje ne prolaze, sve vidimo i sve lovimo'
Patrik Macek/Pixsell

Na novinarsko pitanje kako to da Republika Hrvatska ima problema gotovo sa svim susjedima premijer je kazao da to nije baš tako. 'Ne vidim da su se nešto dobro proveli', rekao je.

Nakon što je u četvrtak u Rijeci izvješena povijesna zastava Kraljevine Italije i u Trstu na 100. godišnjicu okupacije Rijeke otkriven spomenik D'Annunziju, premijer Andrej Plenković poručio je da provokacije u Hrvatskoj ne prolaze, kako sve vidimo i lovimo te da Vlada ne dopušta da se krši pravni poredak i dignitet države.

"Mi smo dali prosvjednu notu i ministar Gordan Grlić Radman imao je medijski nastup u kojem je bio sasvim jasan. Osudili smo te odluke lokalnih vlasti bez obzira na to što se talijanska vlada od toga distancira kao i niz provokacija koje su se dogodile u četvrtak u Rijeci. Provokacije ovdje ne prolaze, sve vidimo i sve lovimo i ne dopuštamo da bilo tko na bilo koji način krši pravni poredak i ruši dignitet države", kazao je Plenković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Trst je odlučio podignuti spomenik talijanskom začetniku fašizma Gabrieleu D'Annunziju koji je 12. rujna 1919. u Rijeci proglasio nezavisnu državu nazvanu Talijanska uprava za Kvarner. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je na to diplomatskom notom. Na ogradi Guvernerove palače u Rijeci u četvrtak ujutro izvješena je zastava Kraljevine Italije, a Grlić Radman pohvalio je brzu reakciju policije.

Na novinarsko pitanje kako to da Republika Hrvatska ima problema gotovo sa svim susjedima premijer je kazao da to nije baš tako. "Ne vidim da su se nešto dobro proveli, mogu probati pa dobiju odbijenicu", poručio je premijer.

Novinari su premijera podsjetili na nedavne provokacije bivšega predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija koji je tijekom obilježavanja Dana sjećanja u blizini Trsta rekao: "Živjela talijanska Istra i Dalmacija".

"Nije to isto, ovo je bilo orkestrirano baš za stotu obljetnicu, ovo je nešto što smo odmah primijetili, osudili i predali formalnu notu. Koliko sam ja razumio odgovor talijanske strane, to nema veze s njihovom politikom Vlade", zaključio je premijer Plenković.

Premijer Plenković sudjelovao je na obilježavanju 29. godišnjice osnutka mladeži HDZ-a.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!