Novosti / Hrvatska

poboljšanje kvalitete života

Kroz projekt EU sedmero osoba s invaliditetom u Sisku dobilo asistente

Kroz projekt EU sedmero osoba s invaliditetom u Sisku dobilo asistente
Ilustracija/Grgo Jelavic/PIXSELL

Projekt "Ispunjen život osoba s invaliditetom uz osobnu asistenciju" osigurao je pomoć za sedam Siščana

Zahvaljujući projektu "Ispunjen život osoba s invaliditetom uz osobnu asistenciju", vrijednom 1,45 milijuna kuna, sedmero invalida sa sisačkog područja dobilo je osobne asistente. 

Tako je i sisačka Udruga za terapijsko jahanje KAS, kao nositelj projekta, znatno proširila svoje humanitarno djelovanje. Kako je na uvodnoj konferenciji u petak rekao voditelj projekta Željko Đermanović, na taj će se način dodatno poboljšati kvaliteta života invalida, korisnika udruge, kojima je dosad na raspolaganju bilo samo terapijsko jahanje. 

Cilj je povećati socijalno uključivanje osoba s invaliditetom

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Sada će i odrasle invalidne osobe dobiti svoje asistente koji će im biti na raspolaganju četiri sata svakog dana. Budući da projekt traje do 19. lipnja 2021., do tog će vremena asistenti primati naknadu koja je u punom iznosu od 1.149.640 kuna osigurana iz EU fondova. Temeljni cilj projekta je povećati socijalno uključivanje i unaprijediti kvalitetu života osoba s invaliditetom kroz usluge asistenata. S tom je svrhom već provedena edukacija petorice asistenata koji će raditi sa sedam korisnika", rekao je Đermanović.

Partner KAS-a je Udruga invalida grada Siska, koja djeluje pola stoljeća, a predsjednica te udruge Branka Pažur izrazila je zadovoljstvo tom suradnjom, ističući da je podizanje kvalitete života invalida temelj njihova bržeg i lakšeg uključivanja u društvo. Osim toga, gradska Udruga invalida angažirana je na ostvarivanju prava invalida, njihovu organiziranju, organizaciji radionica, socijalnoj potpori i sličnim aktivnostima.

Čelnica KAS-a Alenka Berendika rekla je kako vjeruje da će se projekt nastaviti i nakon 2021. godine, a možda i proširiti. Udruga će se u svakom slučaju, kako je najavila, ponovno kandidirati za EU fondove za novu fazu projekta.

Inače, KAS, koji djeluje 17 godina, ima tridesetak korisnika u programu terapijskog jahanja za invalide, s kojima rade isključivo volonteri. Iako ta udruga ima dosta problema s nabavom hrane za sedam konja te s osiguravanjem novca za troškove, uz pomoć Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije te donacija, djelatnost humanitarne udruge dosad nije bila ugrožena. "Na sreću, još ima dobrih ljudi", istaknula je Berendika.   

 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!