Novosti / Hrvatska

Nastavak akcije 'Tebra'

Uhićen zamjenik općinskoga državnog odvjetnika: 'Tražio je 3000 eura da odbaci kaznenu prijavu'

Uhićen zamjenik općinskoga državnog odvjetnika: 'Tražio je 3000 eura da odbaci kaznenu prijavu'
Nikola Cutuk/PIXSELL

Uhićen je po nalogu USKOK-a zbog sumnji da je primio mito kako bi odbacio jednu kaznenu prijavu protiv 37-godišnjeg Tomislava Sablje

Uhićeni u akciji Tebra stižu na ispitivanje u USKOK

Policijski su službenici u petak uhitili dugogodišnjeg zamjenika zagrebačkoga općinskog državnog odvjetnika. Uhićen je po nalogu USKOK-a zbog sumnji da je prije nekoliko mjeseci primio mito kako bi odbacio jednu kaznenu prijavu protiv 37-godišnjeg Tomislava Sablje. Njegovo je uhićenje nastavak akcije "Tebra".

Podsjećamo, Sabljo je nedavno uhićen zbog sumnji da je vodio zločinačko udruženje koje je prokrijumčarilo oko 15 tona marihuane i potpalilo nekoliko automobila u Zagrebu, od kojih je jedan pripadao šefu sigurnosti GNK Dinamo Krešimiru Antoliću. Prema USKOK-ovim inkriminacijama, "dečko s Knežije" bio je Đorđe Vuletić Đoko (57). Sabljo i Vuletić trenutačno su u istražnom zatvoru u Remetincu. Njih se isto tako tereti da su pripremali premlaćivanje bivšega predsjednika Uprave Dinama Ante Kodžomana.

Uz zamjenika zagrebačkog općinskog državnog odvjetnika navodno je uhićen i vlasnik lokala za kojeg se sumnja da je bio posrednik u primanju mita, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

DORH: 'Zamjenik općinskoga državnog odvjetnika privremeno udaljen s dužnosti'

U večernjim satima se o ovom slučaju oglasio i DORH.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske donio je, na temelju članka 97. stavka 1. i 3. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću, odluku o privremenom udaljenju zamjenika općinskoga državnog odvjetnika od obnašanja te dužnosti. (13. 9. 2019.)

Odluka je donijeta nakon što je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta donio rješenje o provođenju istrage protiv, između ostalih, i zamjenika općinskoga državnog odvjetnika zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinio kazneno djelo primanja mita iz članka 293. stavka 1. Kaznenog zakona/11, a čime je protiv njega pokrenut kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora od jedne do deset godina.

Naime, člankom 97. stavkom 1. točkom 1. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću propisano je obavezno udaljenje od obnašanja dužnosti zamjenika državnog odvjetnika u slučaju i od trenutka kada je protiv njega pokrenut kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora od pet godina ili teža kazna", poručuju iz DORH-a.

Policija: 'Tražio 3000 eura da odbaci kaznenu prijavu policije'

Nakon DORH-a, o svemu se oglasio i MUP

Njihovo priopćenje također prenosimo u cijelosti:

"Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđene su osnove sumnje da je prvoosumnjičeni (1960.), u svojstvu zamjenika Općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu u vremenu od travnja do lipnja 2019. kao službena osoba zahtijevao i prihvatio obećanje mita za sebe da unutar granica svoje ovlasti obavi službenu i drugu radnju koja se ne bi smjela obaviti.

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb je u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršio kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana (1960., 1982., 1962. i 1967.) zbog kaznenih djela Davanje mita i Primanje mita.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđene su osnove sumnje da je prvoosumnjičeni (1960.), u svojstvu zamjenika Općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu u vremenu od travnja do lipnja 2019. kao službena osoba zahtijevao i prihvatio obećanje mita za sebe da unutar granica svoje ovlasti obavi službenu i drugu radnju koja se ne bi smjela obaviti.

Naime, nakon što je protiv II. osumnjičenog (1982.) podnesena kaznena prijava za kazneno djelo prijetnje, IV. osumnjičeni (1967.) je na zahtjev III. osumnjičenog (1962.), a po dogovoru sa II. osumnjičenim, zatražio od I. osumnjičenog zamjenika Općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu da poduzme radnje kako bi se izbjeglo određivanje istražnog zatvora i procesuiranje II. osumnjičenog u zamjenu za novčanu nagradu na što je I. osumnjičeni pristao te je zatražio mito u iznosu od 1000 eura odmah i 2000 eura po završetku predmeta, a nakon što su ostali osumnjičeni pristali, I. osumnjičeni je rješenjem odbacio kaznenu prijavu protiv II. osumnjičenog.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Zagrebu podnijela kaznenu prijavu protiv navedenih osumnjičenika zbog kaznenih djela Davanje mita i Primanje mita“, poručuju iz MUP-a.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!