Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Festival kajkavskih popevki

Novi gaf predsjednice: 'Popevka je nastala kada se Hrvatska nije smjela spominjati!' A napisana je 1999.

Novi gaf predsjednice: 'Popevka je nastala kada se Hrvatska nije smjela spominjati!' A napisana je 1999.
Davor Puklavec/PIXSELL

Građani - osobito Zagorci, brzo su ispravili netočne navode Kolinde Grabar-Kitarović

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u subotu Krapinu, gdje je uoči 54. Festivala kajkavskih popevki, zbog iznimnog doprinosa očuvanju tradicije Hrvatskog zagorja, kulture i jezične baštine u Gradskoj vijećnici u Krapini, Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo uručila Povelju RH.

"Kroz ovaj festival živi draga domaća reč, živi zagorska svakodnevica opjevana u lirskim stihovima, žive boje i raskoš zagorskih jeseni na ovim prekrasnim zagorskim bregima", slikovito se izrazila prilikom uručivanja Povelje, piše Zagorje.com.

Kolinda Grabar-Kitarović u Krapini

Dodala je i kako se iznimno veseli novim uspjesima i popevkama koje će rado pjevati, a među njima je istaknula jednu poznatu domaću pjesmu.

"Moja šefica kabineta koja je danas ovdje je Zagorka i ona uvijek inzistira da se dolazi ne samo na Festival već i da se što više posjećuje Zagorje i zato ćemo ju danas staviti u središte pozornosti i da otpjevate onu prekrasnu popevku Došel bum doma sel si bum pod brajde, koju smo pjevali s vojnicima u Afganistanu, jer je to jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojoj domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljubljem", naglasila je predsjednica.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kolinda Grabar-Kitarović (@predsjednicarh) on Aug 26, 2018 at 11:33am PDT

 

Domoljublje zabranjeno 1999. godine?

No, ono što predsjednica očito nije znala, jest da je pjesma "Pod Bradje" autora Rajka Suhodolčana, prema podacima koje ZAMP navodi, nastala 1999. godine. Za nju je čak dobio i nagradu Porin. Bilo je to vrijeme kada se Kolinda Grabar-Kitarović  spremala za dužnost ministrice savjetnice u Ministarstvu vanjskih poslova, a zatim i ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske.

Predsjedničinu "praznu retoriku" primijetili su i građani koji su u komentarima ispravljali netočne navode Kolinde Grabar-Kitarović:

"Kaj nije "Pod brajde" pjesma iz 2000-i neke? Nije vrag da se u vrijeme kad je predsjednica bila ministrica vanjskih poslova nije smjelo spominjati Hrvatsku? Ovome kaj ona dela nemre pomoći ni malo brdo Gastala. Čudim se samo da nije, u svom obiteljskom stablu, našla babicu z Pregrade ili dedu z Đurmanca..."

Iskazivanje domoljublja, Hrvatske riječi, Zagorja, bregi i zipke nitko nije branio, suprotno navodima predsjednice. Naprotiv, spominjalo se kao i dan danas bez ikakve represije.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!