Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Teška predizborna godina

U redu čekanja za povišice uz prosvjetare i pirotehničari i policajci: 'Vlada je u bezizlaznoj situaciji'

Zahtjevi prelaze 2,3 milijarde kuna, a zaposleni u javnom sektoru ni s njima neće biti zadovoljni, kaže Damir Novotny

Vlada je postigla dogovor sa zdravstvenim sindikatima, tek treba postići dogovor s prosvjetnim. U redu čekanja za dogovore su i pirotehničari i policajci. Zahtjeva je sve više, a može li ih Vlada ispuniti i financijski podnijeti?  

Prošlo je ' 5 do 12' u zdravstvu, glasno su poručili i uz dva mjeseca borbe izborili su povećanje plaća. Od  četiri do sedam posto rasta u zdravstvu na dodatke proračun će koštati 450 milijuna kuna godišnje. Nastavnici su tražili drugo – povećanje vrijednosti koeficijenata od šest posto. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Njihov zahtjev još nije odobren, ali bude li, koštat će godišnje također oko 400 milijuna kuna. "Ovo dalje što je najavljeno također nije planirano u proračunu", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Na sastanak dolaze i policajci

Ipak, ministar je svjestan da ga čekaju pritisci. Povećanje su tražili i pravosudni policajci, vozači u linijskom prometu,.. a sastanak u Vladi za jesen dogovorio je i sindikat policije. Zahtjevi su im jasni.

"1,0 je najniži koeficijent za policijske službenike… minimalna plaća policijskog službenika bi trebala biti 1000 eura. Povećanje ne bi išao linearno za sve, ali povećanje u svakom slučaju", govori Dubravko Jagić iz Sindikata policije.

Bezizlazna situacija

Za dva tjedna kreće i novi krug pregovora oko osnovica plaće za sve zaposlene i u javnom i u državnom sektoru. Radi se o 240.000 ljudi. Svima je njima rasla osnovica plaće u posljednje dvije godine 11 posto, ali s obzirom da ih je, kaže Novotny - previše - to je minimalan rast, a velik trošak.

"Dolazimo do jedne za Vladu bezizlazne situacije da ovi zahtjevi prelaze 2,3 milijarde kuna, a da zaposleni u javnom sektoru ni s njima neće biti zadovoljni", ekonomski analitičar Damir Novotny.

Marić kaže kako definirane zahtjeve još nema, ali objašnjava  – rast osnovice plaća za samo jedan posto košta 300.000.000 kuna godišnje.

"Morat će se podići osnovica ali isto tako se treba napraviti ono što je desetljećima nužno – reforma javnog sektora i vrednovanje više onih koji više rade od  onih koji manje rade", dodaje.  

Kriza pred vratima

Em je predizborna godina, em je kriza pred vratima. Jasno je mnogima - tko sad ne dogovori - niti neće.

Pa se zahtjevima pridružuje i struka u kojoj je najvažnije 'preživjeti dan'. Između ostalog traži minimalnu mirovinu u iznosu od 5.000 kuna. Njihovi zahtjevi,budući da ih je 80 proračun bi koštali još milijuna i 440.000 kuna godišnje.

Srećom, izgleda da će MUP pristati na njihove zahtjeve, uz novu izlaznu strategiju; da ovu jesen ne čeka još jedan prosvjed. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!