Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ISTRAŽIVANJE CRO DEMOSKOP

Kako 'diše' sjever Hrvatske? SDP ima više od 30 posto, HSS iznad praga. HDZ ispod nacionalnog rejtinga

Kako 'diše' sjever Hrvatske? SDP ima više od 30 posto, HSS iznad praga. HDZ ispod nacionalnog rejtinga

HDZ na sjeverozapadu s 22,2 posto bilježi gotovo pet posto manju potporu nego na nacionalnoj razini

Jedina regija u kojoj SDP ima više od 30 posto potpore je sjeverozapadna Hrvatska. Pokazuju to rezultati istraživanja CRO Demoskop agencije Promocija Plus koje je provedeno za RTL početkom rujna prema kojem u toj regiji stranka Davora Bernardića uživa potporu od 33,3 posto, dok je HDZ drugi s 22,2 posto ili za trećinu manjom potporom. 

Kako je RTL ekskluzivno objavio prije desetak dana, na nacionalnoj razini HDZ vodi s 27 posto potpore, slijedi ga SDP s 24,4 posto. Izborni prag od 5 posto na nacionalnoj razini prelaze još samo dvije liste. Nezavisna lista Mislava Kolakušića je na 5,9 posto, a Most je na 5 posto. Potom slijede HSS (3,3 posto), NHR (2,6 posto), HNS (1,9 posto), Živi zid i stranka Milana Bandića s 1,9 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

VEZANI ČLANCI

HDZ pet postotnih poena manje nego u cijeloj Hrvatskoj

Rejting stranaka u sjeverozapadnoj Hrvatskoj

No, politička potpora strankama na sjeverozapadu Hrvatske poprilično se razlikuje od ostatka Hrvatske. SDP s 33,3 posto u toj regiji bilježi najbolji rezultat u Hrvatskoj i to je jedini dio države gdje stranka Davora Bernardića ima više od 30 posto. U Istri i Primorju i Zagrebačkoj regiji ta je potpora 28,6 posto. Na sjeveru SDP ima i gotovo 10 postotnih poena veću podršku nego na nacionalnoj razini. 

S druge strane, HDZ na sjeverozapadu s 22,2 posto bilježi gotovo pet posto manju potporu nego na nacionalnoj razini. Rejting vladajuće stranke niži je jedino u Istri i Primorju gdje imaju podršku 15,7 posto glasača, dok im je potpora u Zagrebačkoj regiji slična onoj na sjeverozapadu - 22,9 posto.

HSS treći

Sjeverozapad Hrvatske je jedini dio države u kojem je HSS Kreše Beljaka na trećem mjestu po potpori koja ovdje iznosi 7,4 posto, više od dvostruko više nego "nacionalnih" 3,3 posto. Seljačka stranka prag još jedino prelazi u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj gdje imaju potporu od 6,5 posto. 

Sve ostale stranke su na sjeveru Hrvatske ispod izbornog praga. Četvrto i peto mjesto dijele Most Bože Petrova i HNS Ivana Vrdoljaka s 4,4 posto potpore. Most na nacionalnoj razini u rujnu je bilježio podršku od 5 posto, dok je HNS na 1,9 posto. Na sjeverozapadu nezavisna lista Milava Kolakušića ima potporu od 3,7 posto, stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića 3 posto, a konzervativni Hrast bilježi 2,2 posto potpore. Niti jedna druga stranka u ovom dijelu Hrvatske nema više od 2 posto. 

U sjeverozapadnu Hrvatsku u ovom istraživanju spadaju Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!