Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Letački simbol

Neobičan susret u Zemuniku: Pogledajte što su konjanici donijeli pilotima Kiowa!

"Vojnici" Kravat pukovnije svim pilotima Kiowa podijelili su pilotske kravate čime one postaju prepoznatljivi simbol izviđačko-borbenih pilota na Kiowama.

Piloti

U 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku održala se svečanost povodom završetka obuke pilota na helikopterima OH-58D Kiowa Warriora koju je uveličala Počasna satnija Kravat pukovnije. 

"Vojnici" Kravat pukovnije svim pilotima Kiowa podijelili su pilotske kravate čime one postaju prepoznatljivi simbol izviđačko-borbenih pilota na Kiowama. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Piloti Kiowa po uzoru na tradiciju konjičkih postrojbi kroz hrvatsku povijest i u suradnji s Kravat pukovnijom izabrali su dio odore Hrvatske lake konjice poznat kao kravata ili rubac kao svoj simbol. 

Krstičević: Ponosan sam na pilote helikoptera Kiowa Warrior

Ministar obrane Damir Krstičević u ponedjeljak je rekao kako je ponosan na pilote helikoptera Kiowa - zračne konjice Hrvatske vojske u prigodi završetka obuke novih pilota na helikopterima Kiowa Warrior u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku.

Ministar Krstičević istaknuo je kako je ponosan na pilote i tehničare zbog njihovog velikog uspjeha jer su u kratkom vremenu ovladali jednim od najmodernijih i najsloženijih borbenih sustava i uveli ga u operativnu uporabu.

"To je još jedna u nizu potvrda visoke profesionalnosti i posvećenosti naših pilota, zrakoplovnih tehničara i svih osoba uključenih u proces obuke, upravo onako kako je slučaj kada je u pitanju cijela Hrvatska pobjednička vojska", istaknuo je Krstičević.

"Ponosan sam na vas, pilote helikoptera Kiowa - zračne konjice Hrvatske vojske. Uz profesionalnost, posebno želim pohvaliti inicijativu naših pilota koji nastoje dati novu dimenziju čuvanju tradicije hrvatskih povijesnih postrojbi kada su odlučili kao dio svoje odore nositi ono po čemu su Hrvati prepoznatljivi u svijetu“, rekao je ministar obrane.

Križanec: Opravdali smo povjerenje

Načelnik stožera HRZ-a i zamjenik zapovjednika HRZ-a general Michael Križanec pilotima je čestitao u svoje i u ime zapovjednika HRZ-a.

Istaknuo je kako su vjera, profesionalnost i predanost doveli do toga da su se spojili sredstva, ljudi i obuka i stvorila se nova sposobnost. Za ovo je najzaslužniji zrakoplovno-tehnički kadar i zapovjednici u 93. zrakoplovne baze, ali i djelatnici u Glavnom stožeru Oružanih snaga RH i MORH-u koji su imali vjere u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

"Današnji dan je dokaz da smo to povjerenje opravdali", rekao je Križanec.

Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Davor Gren posebno se zahvalio američkim instruktorima letenja na potpunom prijenosu taktika, tehnika i procedura što je omogućilo pilotima i zrakoplovnim tehničarima ovladavanje jednim od najsloženijih i najsofisticiranijih oružanih sustava.

"Nove sposobnosti koje smo dobili uvođenjem helikoptera Kiowa u operativnu uporabu tek trebaju zasjati punim sjajem na hrvatskom nebu", poručio je Gren.

U spomen na uspješno provedenu obuku 2. i 3. skupine pilota, hrvatske su pilote na poseban način nagradili i američki instruktori letenja koji su obučavali 1. skupinu pilota darovavši im replike dviju sablji, američke konjičke sablje i mača Schiavona kojeg je kroz povijest koristila hrvatska konjica, čime su još jedanput odali priznanje hrvatskim pilotima za profesionalnost, stručnost i brzi prijenos znanja u svim fazama obuke.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!