Ostani doma
Novosti / Hrvatska

europska direktiva

Samo da se troši lakše i brže: Stigla je velika promjena, peglanje kartica više neće biti isto

Odlazak u povijest potpisivanja slipa potrošači podržavaju

Samo da se troši što lakše i brže. Peglanje kreditnih kartica više neće biti isto jer se neće morati potpisivati potvrda o izvršenoj transakciji - odnosno slip

Još jedna promjena u Zakonu o platnom prometu, ukida se limit od pet tisuća kuna za fizičke osobe i to zbog dolaska ere otvorenog bankarstva. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mnoštvo kupaca uskoro bi moglo promijeniti rutinu na blagajni u omiljenim dućanima. Nova praksa u peglanju kartica je pred vratima.

Nakon što obavite kupovinu i odlučite platiti primjerice hranu u trgovini kreditnom karticom, više nećete morati potpisivati račun već ćete ukucati PIN, kao oni koji imaju debitne kartice. 

Odlazak u povijest potpisivanja slipa potrošači podržavaju:

"Mislim da je to u redu, da svatko ima svoj tajni broj." 

"Sjajna vijest. Svaki put kad zaboravim PIN, a to mi se sve češće događa, kupit ću manje bespotrebnih stvari".

Jedna je to od promjena u sklopu europske direktive. 

Uz to, povodom nastupanja ere otvorenog bankarstva ukida se limit od 5000 kuna za fizičke osobe. Domaći regulator je Hrvatska narodna banka. 

"Nekoliko važnih odredbi direktive i pripadajući regulatorni tehnički standard stupili su na snagu 14. rujna 2019. Na nacionalnoj razini odnosno kod plaćanja unutar zemlje, bankovna industrija je upoznata sa stavovima HNB-a te ne očekujemo nikakve probleme", rekli su u HNB-u.

Hrvati itekako vole kartice

Izdavat će se i nove kartice s pripadajućim PIN-ovima. Nagle promjene nema, kažu iz banaka.  

"S 14. rujnom se ništa drastično nije promijenilo u odnosu na do sada, nego se postepeno uvode promjene", rekao je Igor Strejček, direktor sektora direktnih kanala u Erste banci,

Franjo Bartol, direktor digitalnog bankarstva i kartičnog poslovanja Sberbank, istaknuo je da je najveća prednost novog modelasigurnost

"Više u dućanima ili gdje god se plaća, manje više nema se praksa provjeravati vlastoručni potpis i uspoređivati ga s osobnom iskaznicom, PIN donosi stvarno veću sigurnost u tom smislu", kazao je Bartol. 

A kartice Hrvati itekako vole. Prema podacima HNB-a, u 2018. Hrvati su imali osam i pol milijuna debitnih i kreditnih kartica, u prosjeku dvije po korisniku. Na mjesec po kartici potroše oko 3200 kuna, lani ukupno 160 milijardi kuna. A ove godine građani troše i više - ako ne zaborave PIN. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!