Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Postupanje prema Duhačeku

Stručnjakinja za medijsko pravo: 'Sve je jako neobično i upućuje na loše namjere prema novinaru'

Stručnjakinja za medijsko pravo: 'Sve je jako neobično i upućuje na loše namjere prema novinaru'
Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatska odvjetnica i stručnjakinja za medijsko pravo V. Alaburić napominje kako bi se slučaj 'Duhaček' ubrajao u kategoriju verbalnog delikta

Novinar portala Index, u ponedjeljak uhićen u zračnoj luci u Zagrebu, na zagrebačkom je Prekršajnom sudu proglašen krivim zbog objave na društvenim mrežama kojom je uvrijedio policiju. Duhaček je kažnjen kaznom od 754 kune, odnosno 200 njemačkih maraka.

Uhićen je i osuđen zbog objave na Twitteru u kojoj je, među ostalim, napisao zabranjen akronim ACAB. Za satiričnu obradu pjesme "Vila Velebita", koju je preimenovao u "Govna Velebita", referirajući se na fekalije u Jadranu, presuda će biti izrečena za tri dana. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O postupanju prema novinaru za Index je komentirala Vesna Alaburić, hrvatska odvjetnica i stručnjakinja za medijsko pravo.

"Ne sjećam se da je ikada u proteklih tridesetak godina protiv nekog novinara ili bilo kojeg građanina pokrenut prekršajni postupak zbog onog što je negdje napisao, uključujući napise i priloge na društvenim mrežama. Smatram da Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira ne sadrži ni jednu jedinu odredbu koja bi omogućila prekršajno kažnjavanje za sadržaje objavljene u medijima ili na društvenim mrežama. Utoliko ovaj postupak smatram presedanom za koji iskreno vjerujem da će biti posljednji takav primjer reagiranja na javno izgovorenu riječ i smatram da se radi o nedopustivom ataku na slobodu javnog izražavanja", kazala je Alaburić za Index.

Dodaje kako netko može biti zadovoljan ili nezadovoljan obradom bilo koje pjesme, ali zbog toga nitko ne bi smio u jednoj demokratskoj zemlji biti kažnjen ni na koji način. Podsjeća kako od svih mogućih pjesama propisi „štite isključivo himne i ne postoji nijedan drugi propis koji zabranjuje parodiranje ili komentiranje ili varijacije na temu bilo koje druge pjesme“.

Kategorija verbalnog delikta

Hrvatska odvjetnica i stručnjakinja za medijsko pravo napominje kako bi se slučaj 'Duhaček' ubrajao u kategoriju verbalnog delikta i kažnjavanja za izgovoreno mišljenje.

"Smatram da je vrlo neobično. On se sam javio policiji i želio im reći sve što ih zanima, a to nije uspio napraviti. I sljedeći dan biva priveden iz zračne luke. To je više nego neuobičajeno i upućuje na neke loše namjere prema novinaru. Smatram da se takvo postupanje policije ne može opravdati i ne sjećam se da je policija na sličan način ikada postupila kad se radilo o nekim drugim sadržajima koji su nailazili na negativne reakcije nekog dijela javnosti“, zaključuje Alaburić.

Reci što misliš!