Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ISTRAŽIVANJE CRO DEMOSKOP

Najzanimljivija hrvatska 'regija': SDP i HDZ ispod 20 posto, čak 6 stranaka i lista prelazi ili su oko praga

Najzanimljivija hrvatska 'regija': SDP i HDZ ispod 20 posto, čak 6 stranaka i lista prelazi ili su oko praga
PIXSELL

HSS, NHR i Živi zid u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj bilježe potporu od 6,5 posto

SDP malo ispred HDZ-a, a na trećem mjestu po rejtingu su izjednačeni HSS, NHR i Živi zid. Tako izgledaju rezultati istraživanja CRO Demoskop agencije Promocija Plus koje je provedeno za RTL početkom rujna za središnju i gorsku Hrvatsku u koju se ubrajaju Sisačko-moslavačka, Karlovačka i Ličko-senjska županija. 

Kako je RTL ekskluzivno objavio prije desetak dana, na nacionalnoj razini HDZ vodi s 27 posto potpore, slijedi SDP s 24,4 posto. Izborni prag od 5 posto na nacionalnoj razini prelaze još samo dvije liste. Nezavisna lista Mislava Kolakušića je na 5,9 posto, a Most je na 5 posto. Slijede HSS (3,3 posto), NHR (2,6 posto), HNS (1,9 posto), Živi zid i stranka Milana Bandića s 1,9 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

VEZANI ČLANCI

SDP i HDZ ispod 20 posto

Rejting stranaka u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj

U središnjoj i gorskoj Hrvatskoj i SDP i HDZ bilježe osjetno manju potporu nego na nacionalnoj razini. Stranka Davora Bernardića je na prvom mjestu s 19,4 posto glasova, čak 5 posto manje nego kada se pogleda cijela Hrvatska. Iza SDP-a je HDZ sa 17,7 posto. Stranka Andreja Plenkovića u ovoj regiji ima više od 9 postotnih poena manju podršku nego kada se gledaju rezultati u cijeloj Hrvatskoj. To je jedina regija u istraživanju u kojoj obje najveće hrvatske stranke ne prelaze 20 posto. 

No, zato su iza njih čak četiri stranke i liste koje su iznad ili oko izbornog praga od 5 posto. HSS Kreše Beljaka, NHR Brune Esih i Živi zid Ivana Vilibora Sinčića u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj bilježe potporu od 6,5 posto. 

Kolakušić malo ispod praga

Za stranku Brune Esih ovo je jedini dio države u kojoj prelaze izborni prag, drugi rezultat bilježe u Slavoniji gdje imaju 4,1 posto. I Živom zidu je to daleko najjača rejting, a drugi rezultat bilježe u zagrebačkoj regiji gdje imaju 2,9 posto glasova. HSS je jači jedino u sjeverozapadnoj Hrvatskoj s potporom od 7,4 posto.

Oko praga u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj nalazi se i nezavisna lista bivšega suca Trgovačkog suda i zastupnika u Europskom parlamentu Mislava Kolakušića koja u ovom dijelu države ima potporu od 4,8 posto.

Popis stranaka koje u ovoj regiji imaju ozbiljniji rejting zaključuju četiri stranke koje imaju 3,2 posto potpore - Stranaka Ivana Pernara, Hrast, HSLS i HKS.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!