Novosti / Hrvatska

može i na rate

U Hrvatskoj ni umrijeti nije jeftino: 7000 kuna za ukop, najjeftiniji grob za 2500 kuna...

I s ovim novim cijenama, kažu iz Gradskih groblja, pokopati se u Zagrebu i dalje je jeftinije nego u ostatku Europe

Skupo je živjeti, a sve je skuplje i umrijeti. Posebno u Zagrebu koji je drastično podigao cijene ukopa, kremiranja i održavanja grobova. 

Iako su se cijene nekih usluga utrostručile, iz Gradskih groblja Zagreb tvrde da su među jeftinijima u Europi. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Koliko će vas koštati kada kucne čas? 900 kuna više za ispraćaj pokojnika, 100 kuna više za godišnju naknadu za održavanje groba. Toliko će morati izdvojiti Zagrepčani jer Gradska groblja od nedjelje imaju novi cjenik.  

"Ono što smo uskladili su cijene od 836 artikala koliko imamo u ponudi u sadašnjem cjeniku, mi smo ih promijenili 50. To se odnosi na grobnu naknadu, odnosi se na sami ispraćaj, na neke pogrebne usluge", rekao je Patrik Šegotavoditelj podružnice Gradska groblja Zagreb

Pa su tako neke cijene i do tri puta više u odnosu na ranije. 

"Klasičan ukop, prosječna cijena naših usluga je od nekih sedam, sedam i pol tisuća kuna pa na više. Ovisi o cijeni, odnosno odabiru lijesa, pa o cijeni grobnog mjesta ako se kupuje", rekla je Lahorka Ivanek iz Gradskih groblja Zagreb

A cijena grobnih mjesta zasad je ostala ista.

Najjeftinije je zakupiti uređeni grob čija je cijena od 2500 kuna na više. Kaseta za urne košta od 14 do 33 tisuće kuna. Betonirana grobnica za četvero pokojnika od 40.000 do čak 207.000 kuna. 

8000 tisuća ljudi na godinu se pokopa na zagrebačkim grobljima. Da je umrijeti skupo, građani znaju, pa se godinama pripremaju na taj neizbježni trošak plaćanjem pogrebne naknade.

Zato ovo povećanje cijena nisu prihvatili s oduševljenjem.

Ipak, iz Gradskih groblja kažu - cijene su morali dići jer posluju u minusu. Žele doskočiti i crnom tržištu na kojem se grobovi prodaju u oglasniku jer je potražnja ogromna. Ali i jer dvadeset osam groblja kojima upravljaju vape za obnovom.

U planu je proširenje Aleje ispraćaja, ali i obnova Krematorija i postojećih Arkada. Do konca iduće godine trebala bi početi izgradnja i novih arkada na južnoj strani Mirogoja.

To znači oko 20 tisuća grobnih mjesta više. I s ovim novim cijenama, kažu iz Gradskih groblja, pokopati se u Zagrebu i dalje je jeftinije nego u ostatku Europe.

 "Ono što kod nas sada stoji oko 150 eura, u Italiji je 511. U susjednoj Sloveniji je usluga kremiranja 250 eura", rekao je Šegota.

A kod nas se može i platiti na rate.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!