Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Nakon šest mjeseci

Hrvatski vojnici vratili se iz Afganistana: Sreća, suze radosnice, ali i tuga zbog stradalog kolege

U čast Josipu Briškom, Središte za međunarodne vojne operacije od 1. listopada nosit će njegovo ime

135 pripadnika desetog hrvatskog kontingenta vratilo se iz mirovne misije "Resolute Support" iz Afganistana.

Nakon šest mjeseci razdvojenosti u vojarni Marko Živković na Plesu dočekale su ih obitelji, suze radosnice, a sve pomiješano s tugom jer su pri kraju misije izgubili kolegu, skupnika Josipa Briškog koji je poginuo u terorističkom napadu i postao prva hrvatska žrtva u međunarodnim misijama. Još dvojica pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga u tom su napadu ranjena. Pred njima je oporavak i odmor koji čeka i ostale vojnike ovog kontigenta. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Sreća je na licima jer vidimo svoje najmilije i svoje obitelji. A s druge strane je i tuga što smo izgubili svog dragog prijatelja i kolegu Josipa Briškog", kazao je po povratku Mario Mateljićpripadnik 10. HRVCON-a.

Ema Ormanec, također pripadnica 10. HRVCON-a, rekla je da je situacija koja ih je dočekala u Afganistanu bila drugačija od onoga što su očekivali, ali su iskustva ipak pozitivna.

Hrvatski vojnici vratili su se iz Afganistana

"Svi smo odlazili tamo s određenim slikama, određenim informacijama, ali situacija je svakako drugačija. Međutim, iskustva su izuzetno pozitivna. To je jedno izazovno iskustvo, pogotovo za nas mlade žene", rekla je.

U čast Josipu Briškom, Središte za međunarodne vojne operacije od 1. listopada nosit će njegovo ime, najavili su to ministar Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov. 

Zapovjednik kontingenta Dragiša Konsa je zadovoljan misijom, zahvalio se svim našim vojnicima. Ipak, priznaje da ih je smrt skupnika Briškog pogodila.

"Taj događaj je svakako djelova na nas, no mi smo profesionalni vojnici i navikli smo na takve stvare pa i one najgore. Tamo smo došli sa zadaćom koju smo sproveli do kraja. Hrvatska vojska je odgovorna i spremna na sve izazove. Hrvatski vojnike je profesionalac, visoko obučen i uvježban te spreman na sve izazove", rekao je Konsa za RTL Danas.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!