Ostani doma
Novosti / Hrvatska

spolno uznemiravanje u školi

Ekskluzivna ispovijest zlostavljane kuharice: 'Hvatao me za prsa, ulazio za mnom na wc, je**o mi mater'

Sud je utvrdio da je uznemiravana na radnom mjestu i da joj škola mora platiti 20 tisuća kuna

Nevjerojatna priča iz Osnovne škole Pavleka Miškine koja se nalazi pa gotovo u centru Zagreba. Školska kuharica tvrdi da ju je kolega kuhar godinama dirao, spolno uznemiravao i vrijeđao na nacionalnoj osnovi.

To je ispričala i sudu, koji je pravomoćno presudio da joj škola mora platiti 20.000 kuna. Ona je već 4 godine na bolovanju, a njezin kolega normalno radi, jer ravnateljica i dalje vjeruje da se u kuhinji nije događalo ništa problematično.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Kad god bih se vraćala to je bio takav stres i zlostavljanje da to nisam mogla izdržati", kaže Mara koja je od 2006. kuharica u zagrebačkoj Osnovnoj školi Pavleka Miškine. 2011. tamo se zapošljava novi kuhar. Godinu kasnije, kaže, počinje zlostavljanje.

"Došao je iza leđa, udario me i ja sam se srušila"

"Hvatao me za prsa, kad sam ulazila na wc znao je za mnom uletiti na wc, lupati po vratima. Kad sam bila prala suđe na sudoperu, došao je iza leđa, udario me i ja sam se srušila", govori za RTL Direkt Mara, kuharica u O.Š. Pavleka Miškine u Zagrebu.

Prije dvije godine podigla je tužbu. Sud je utvrdio da je uznemiravana na radnom mjestu i da joj škola mora platiti 20 tisuća kuna i podmiriti sudske troškove.

"Ravnateljica nije htjela čuti za to. Samo je prijetila otkazom. Što vam je sve govorio? Da nisam nizašto, da sam samo za širiti noge, da sam Bosančero da mi *ebe mater Bosansku i da su me iz**bali Turci", kaže Mara.

Ravnateljica mu i dalje vjeruje

U školi u centru Zagreba, u kuhinji i dalje radi kuhar prijavljen za uznemiravanje. Ravnateljica mu i dalje vjeruje.

"Brzo je vidio da se u školi i kuhinji neekonomično naručuje, da se rade neke stvari koje nisu u redu i kako ne bi trebale biti. I on je odlučio to promijeniti i rekao da i on želi sam slagati jelovnike i tako dalje. Čim mi je ukazao na sve te nepravilnosti, kao neka reakcija je došlo do prijave za uznemiravanje", tvrdi ravnateljica Osnovne škole Pavleka Miškine u Zagrebu Vesna Vrbanović

Ravnateljica kaže, nakon prve prijave situacija se smirila, pa su za dvije godine krenule nove prijave.

"Mi smo uveli videonadzor u kuhinju da možemo procijeniti što je istinito, a što nije istinito i onda se na videonadzoru pokazalo da se ništa od tih pritužbi ne događa", poručuje. 

Zato je odlučila svjedočiti Mirjana Mikša. Ona je u toj istoj školi još 97. zaposlena kao kuharica. I ona je je imala problema.

"Prvo je krenuo na mene. Počeo me primati za grude, za stražnjicu. Ali kad je vidio da sam ja baš rječita onda je krenuo na kolegicu pomoćnu kuharicu i hvatao je. Trljao se uz nju. I u jednom trenu, udario ju u križa i ona je pala, ja sam to sve vidjela", jasno će bivša kuharica u Osnovnoj školi Pavleka Miškine u Zagrebu Mirjana Mikša.  

I Mara i Mirjana pisale su svima: od predsjednice, premijera, ministrice do gradskog ureda za obrazovanje. Odgovor nisu dobili, pokušale su razgovarati i s kuharom.

"Rekao je meni nitko ništa ne može"

"Kad sam mu ja rekla zasto to radiš? Rekao je meni nitko ništa ne može. Ja sam mu rekla dobit ćeš otkaz. On je rekao: Ja ravnateljicu držim u šaci", tvrdi Mikša. 

Mirjana je brzo dobila izvanredni otkaz u školi. Prijavljena je za krađu. Ona misli da je razlog njezino svjedočenje na sudu.

"Prijavila me Državnom odvjetništvu za pronevjeru. Međutim prijava je odbačena. Dakle ona vas optužuje za krađu? Da. Vi to sve negirate? Tako je. Vi mislite da ste dobili otkaz jer ste bili svjedokinja? Tako je, tako je. To mi je rekla u lice", kaže Mikša. 

Priča iz kuhinje toliko zapetljana i nestvarna dobila je svoj pravomoćni epilog na Županijskom sudu u Bjelovaru. Škola je Mari novac uplatila, ali kažu da će se na presudu žaliti.

"On radi. Mi znamo da taj čovjek to nije radio. Mi ćemo ići i na reviziju na Vrhovni sud. Ako se ona poželi vratiti na posao? Da. Vratit će se. Ona ima svoj posao i svoje radno mjesto", uvjerava ravnateljica Vrbanović. 

Kuhar i dalje radi. S dvije nove kuharice

"Planirate li se vi vratiti u tu školu na svoje radno mjesto? Da, da. Planiram se vratiti. Kad? Kad kuhar ode. Jednostavno čovjek koji me zlostavljao, ja se ne mogu vratiti na to radno mjesto", ističe Mara.

Mara je na bolovanju od 2015. godine. Kuhar kojeg je prijavila u školi i dalje radi. S dvije nove kuharice.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!