Ostani doma
Novosti / Hrvatska

kako vi govorite?

ANKETA Ilustracija u udžbeniku za 5. razred posvađala građane: Je li ispravno pozdraviti s 'bog' ili 'bok'?

ANKETA Ilustracija u udžbeniku za 5. razred posvađala građane: Je li ispravno pozdraviti s 'bog' ili 'bok'?
Facebook

Na ilustraciji se troje djece međusobno pozdravlja, a jedno od njih pritom poručuje: 'Bog'

Ilustracija u udžbeniku za 5. razred izazvala je burnu raspravu u Facebook grupi 'Jezični FAIL - Nepismenost naša svagdašnja'. Na ilustraciji se troje djece međusobno pozdravlja, a jedno od njih pritom poručuje: 'Bog'.

I dok su neki uvjereni da je riječ o propustu te ističu da je pravilno reći 'Bok', drugi kažu da se u mjestima iz kojih dolaze pozdravlja s 'Bog'.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pitali smo lektoricu kako je uopće došlo do toga da danas dvojimo kako nekoga pozdraviti?

"„Bok“ je skraćeni, razgovorni oblik zagrebačkog pozdrava u kojem se spominje Bog (Nekoć su se ljudi pozdravljali s npr.:  Bog s tobom! Bog ti bio na pomoći! Idi s Bogom > S Bogom > Zbogom! Ili npr. Dobra ti sreća! kao otpozdrav na Pomoz Bog!). Profesor Tomislav Ladan u svojoj knjizi ''Život riječi'' navodi dva moguća podrijetla pozdravne uzrečice „bok“:

  1. germanizam, od južnonjemačkoga dijalektalnoga oblika bogenIch beuge (boge) mich, a u značenju: svijam se, klanjam se, moj naklon. U stegnutom obliku taj bi izraz mogao biti samo: boge, bog. A kako se „g“ na kraju riječi obezvučuje u "k" i u njemačkome i u hrvatskom jeziku i u kajkavskom narječju, izgovor bi glasio „bok“, u navedenom značenju pozdrava pri dolasku i odlasku.
  2. Druga mogućnost je da se radi o imenici Bog iz uobičajenih starinskih pozdrava: Bog (ti bio na pomoći)! S Bogom!, što bi također zbog obezvučenja krajnjega suglasnika značilo i današnje zagrebačko „bok!“.  Otuda i pisanje malim slovom za tu pozdravnu uzrečicu.

Inače, sama riječ Bog/bog, kako tumači profesor Ladan,  potječe od baltoslavenskoga korijena koji znači: zemaljsko dobro, sreća. Današnja imenica „Bog“ nekoć je bila pridjev iako je riječ „bog“ sveslavenska imenica iz praslavenskoga doba. Izvorno ona znači: sreća, zemaljsko dobro, roba, božanstvo koje dijeli sreću i dobro.", pojašnjava RTL-ova lektorica Jasna Radulović.

Pa što je na kraju ispravno?

"Ja bih ovaj zagrebački pozdrav pisala kao: 'Bok!', a kad mislim na Stvoritelja, Boga, onda bih, naravno, napisala 'Bog'. Tako da, u ovom slučaju, napisala bih 'Bok' jer je posve jasno da se djeca na slici veselo pozdravljaju...'', zaključuje  Radulović.

Koji pozdrav vi koristite?

Rezultati
Bog: 788 odgovora
Bok: 2379 odgovora
  • Bog:

    25% (788)

  • Bok:

    75% (2379)

Vrati se na glasanje

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!