Ostani doma
Novosti / Hrvatska

KUHA U HDZ-u

Što to čeka Plenkovića? Penava o 'crnim labudovima', Culej o mogućem prosvjedu u Vukovaru

Što to čeka Plenkovića? Penava o 'crnim labudovima', Culej o mogućem prosvjedu u Vukovaru
Patrik Macek/PIXSELL

O tome koga će HVIDR-a podržati na predsjedničkim izborima odlučit će Glavni odbor i Predsjedništvo udruge

Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej najavio je u srijedu da će u Vukovaru vjerojatno biti oštra reakcija na sve ovo što se događa s braniteljima.

Komentirajući novinarima u Saboru jučerašnji okrugli stol "Nakon oružane, protuustavna agresija na Vukovar", održan u sjedištu zagrebačke HVIDR-e, na kojemu je, prema medijskim izvješćima, on zajedno s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom pljeskao nakon svih istupa u kojima se vrlo oštro kritiziralo Vladu Andreja Plenkovića, Culej je ustvrdio kako na tom skupu "nije ništa zagovarao".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Culej: Penavin istup nije bio preoštar

Radi se, dodao je, o slučaju Marijana Živkovića, protiv koga se vodi ponovljeni sudski postupak zbog razbijanja dvojezične ploče na Policijskoj postaji u Vukovaru.

"Naravno da podržavam Marijana Živkovića, oca dvojice poginulih hrvatskih branitelja. Njega se razvlači po sudovima, a po Vukovaru hodaju oni koji su možda ubili njegove sinove", kazao je Culej.

Na novinarsku napomenu da je pljeskao kada se kritiziralo Vladu, odvratio je kako se "ne plješće u jednom činu nego na kompletan govor". 

Culej ne misli da je Penavin istup, koji je kazao "da Hrvatskoj treba nova revolucija i da bi se HDZ-u mogli ponoviti 'crni labudovi'" preoštar.

"Zašto bi neki istup bio preoštar ako se govori istina o onome što se događalo u Vukovaru? Što je tu oštro, a što nije? Sve je bijedno i mlako u slučaju Živkovića. Svaka reakcija na to što se radi tom čovjeku je premlaka. Bit će u Vukovaru vjerojatno oštra reakcija na sve ovo što se događa s braniteljima", poručio je.

Na pitanje planira li se u Vukovaru novi prosvjed rekao je da se "vjerojatno nešto planira, sigurno se planira", ali detalje nije iznosio.

Zastupnik HDZ-a i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić kazao je da nije stigao s premijerom razgovarati o zahtjevu te braniteljske udruge da HDZ raskine koaliciju sa SDSS-om.

"Nisam stigao. Međutim, Josip Periša je jasno rekao stavove, tražio je od ministra Bošnjakovića i Državnog odvjetništva da objasne zašto se ne primjenjuje 49. članak Kaznenog zakona", rekao je.

Podsjetio je da su raskid koalicije sa SDSS-om tražili i prije. "Smatram da su sve nacionalne manjine dobrodošle, ali kada pojedinac vrijeđa Hrvatsku, DORH bi trebao prvo zaključiti postoji li kaznena odgovornost", kaže Đakić.

Na pitanje hoće li s Miloradom Pupovcem čuvati parlamentarnu većinu, odgovorio je: "Sada provocirate, ali što je, tu je". "Vladu koja ima određene uspjehe ne treba rušiti zbog pojedinca", poručio je. 

Đakić: Škoro mi je prijatelj, ali neću ga podržati

Priznao je kako je upoznat s jučerašnjim okruglim stolom u zagrebačkoj HVIDR-i, naglasivši da su invalidi Domovinskog rata uvijek reagirali kad su u pitanju državni interesi. 

Na pitanje štete li ambicije Mire Kovača da postane predsjednik HDZ-a kampanji Kolinde Grabar-Kitarović ocijenio je kako je to bio "mali izlet koji će se vjerojatno popraviti i Miro će, kao i svi drugi, biti za Kolindu".

O tome koga će HVIDR-a podržati na predsjedničkim izborima odlučit će Glavni odbor i Predsjedništvo, kaže, a on će im sugerirati da je Grabar-Kitarović, iako su imali trzavica poslije posjeta Aleksandra Vučića, "ipak jedina kandidatkinja koja zadovoljava sve uvjete da može i dalje biti na čelu Hrvatske". Dodaje da u članstvu ima različitih razmišljanja, a odlučit će većina.

Miroslav Škoro mu je, napominje, dobar prijatelj, ali misli "da ga neće podržati".

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!