Ostani doma
Novosti / Hrvatska

RAĐANJE UZ SMIJEŠAK

Nakon rađanja u vodi i francuskog carskog reza stigao je i - rajski porođaj

Svaki porođaj je težak, ipak za ovaj kažu da je - jedan od najbezbolnijih

Nakon rađanja u vodi, francuskog carskog reza stigao nam je i rajski porođaj. Hit je u čakovečkoj bolnici u kojoj od kolovoza rajski plin rodiljama olakšava rađanje. Zbog rajskog plina žene se tijekom porođaja osjećaju kao u raju: opuštene su i vesele.

Paulo je na svijet stigao pola sata prije nego što smo ih posjetili. Treća je beba u obitelji, a mama Ivana Patarček Ivanović prvi je put rađala uz rajski plin: "Opusti te i onda ne misliš toliko na bol, i sve nekako ide svojim tokom, jednostavno krene. Jedno vrijeme me čak vuklo na smijeh''.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Medicinski rajski plin sastoji se od kisika i dušičnog oksidula - plina slatkastog mirisa koji djeluju opojno pa se još naziva "plin za smijanje". "Tijekom porođaja žene ga same doziraju.

U Čakovec je stigao prije mjesec dana, a njime se koristilo već 35 rodilja. Njih 80 posto to bi i ponovilo.

"Rajski plin je dobar izbor baš iz tog razloga jer je plin. Svaki lijek koji uzima žena prolazi kroz posteljicu i dobiva ga dijete. Ovaj plin ne dopire do djeteta, a majka se opusti i opusti se maternica'', objasnila je Karmen Cecarko Vidović, glavna primalja ŽB Čakovec.

Smanjuje i strah

Za njegovo korištenje nije potreban anesteziolog i ne smije se koristiti dulje od šest sati. Anita Požgaj Vidović rodila je prije dva dana: "Plin uvelike pomaže za vrijeme porođaja, sve olakšava. Bilo je malo vrtoglavice, ali u principu, opušta i olakšava".

Smanjuje i strah. "Žena luči endorfin kada se opusti pa je mogućnost porođaja brža i do dva sata'', objašnjava Karmen Cecarko Vidović.

Moguće su i nuspojave popust vrtoglavice, mučnine i povraćanja i ne djeluje opuštajuće baš na sve žene, ali u čakovečkoj bolnici donio je samo dobra iskustva.

"I mi smo kao primalje sretne. Na svaku ženu različito djeluje, ali u principu svima olakša'', ističe primalja u ŽB Čakovec Nikolina Vrbanec.

Nakon francuskog carskog reza koji rodiljama omogućava brži i bolji oporavak, rađanja u vodi koji brojne trudnice opušta te doula - školovanih osoba koje ženama prije, tijekom i nakon porođaja pružaju emotivnu podršku i fizičku pomoć, ovo je još jedan hit koji je prepoznala i čakovečka bolnica te omogućila rodiljama - ljepše dane u rađaonici.

"Radim 38 godina u rađaonici u Čakovcu i otkako imamo rajski plin, ovo je raj na zemlji, raj u rađaoni", zaključuje Marija Zvornik, primalja u ŽB Čakovec.

I ulaz u taj raj je - besplatan.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!