Novosti / Hrvatska

u društvu se stvara ideologija mržnje

Pupovac za slovensko Delo: Dio katoličkog svećenstva sudjelovao je u kampanji protiv ćirilice

Pupovac za slovensko Delo: Dio katoličkog svećenstva sudjelovao je u kampanji protiv ćirilice
Sanjin Strukić/Pixsell

Milorad Pupovac u razgovoru za Delo rekao je da se generira ideologija mržnje, a da je predsjednička kampanja protumanjinska

"Predsjednička kampanja u Hrvatskoj vodi se s izrazito desnih i protumanjinskih pozicija, a posljednjih se godina u društvu generira ideologija mržnje, čemu bi se morali suprotstaviti vladajuće i oporbene stranke i građani", ustvrdio je u razgovoru za ljubljansko Delo saborski zastupnik Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a.

''Lako se generira ideologija mržnje'' 

"Kampanja za predsjedničke izbore, posebno među desnim kandidatima, vodi se za sada s izrazito desnih pozicija. To u našim okolnostima znači: s protumanjinske i protivsrpske pozicije, s pozicije krajnjeg povijesnog revizionizma. Time se lako generira ideologija mržnje, što se vidjelo posljednjih tjedana u odsutnosti njihove osude nasilja protiv Srba i pozivima nekih kandidata na zabranu SDSS-a i njezina predsjednika", kazao je Pupovac u razgovoru, objavljenom u petak, za vodeći slovenski dnevni list. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Takvi "retrogradni procesi" negativno utječu na odnose Hrvatske i Srbije i na hrvatsko-srpske odnose općenito jer se otvorena pitanja "ne rješavaju, nego koriste kao sredstvo za političke sukobe", umjesto "obnove povjerenja i suradnje dviju država i dva naroda u procesu europeizacije" cijele regije, naveo je u razgovoru čelnik SDSS-a.

"Umjesto toga, održava se ili produbljuje nepovjerenje, a europeizacija se prakticira kao balkanizacija, u pogrdnom smislu te riječi", smatra Pupovac.

Kampanja protiv ćirilice pretvorena je u državnu politiku

"Taj se je retrogradni proces počeo razvijati nakon oslobađajuće presude dvojici generala u Haagu 2012. godine, a ojačano je 2013. nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju", naveo je Pupovac, dodavši kako je sve onda dosegnulo "vrhunac" prosvjedima tijekom postavljanja ćiriličnih ploča u Vukovaru.

"U toj je kampanji protiv ćirilice na žalost", kako je dodao, "sudjelovao i dio katoličkog svećenstva, a desne udruge i nova vlada nakon Milanovićeve to su pretvorile u državnu politiku".

"Te su kampanje ostavile duboko korijenje u hrvatskom društvu s ambicijom da se prošire i postanu dominantni stup u političkom životu, onako kako se to događa i u nekim drugim europskim državama", navodi Pupovac u razgovoru za Delo.

Relativizacije NDH je opasna za Europu

Ponovio je i svoja stajališta o slučajevima povijesnog revizionizma, spomenuvši relativizaciju Jasenovca i NDH te istaknuo kako je antifašizam temelj današnje Europe. A ako se to negira, onda se ne zna "što je moralno, a što amoralno, što je istinito, a što nije i što je dopušteno, a što nije".

"Nijekanje ustaških zločina u Jasenovcu i relativizacija NDH jedan je od najtežih oblika revizionizma", kazao je Pupovac, napomenuvši da su "posljedice toga opasne za katoličko-pravoslavne i hrvatsko-srpske odnose, ali i za Europu".

"To  otvara prostor i za druge povijesne revizionizme, priprema teren za obnovu zločinskih ideologija koje su dovele do koncentracijskih logora kao politike, ideologije nacizma i ustaštva", kazao je predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac te se zauzeo za stvaranje široke političke platforme kojom bi se takve stvari popravile, a u kojoj bi sudjelovale vodeće političke stranke i građani.

''Za zločine protiv Srba gotovo nitko nije odgovarao''

Kako bi se politika zaštitila od rizika koje donosi ekstremna desnica, potrebno je stvoriti svijest o tome riziku za cijelo društvo, a u tome bi morali sudjelovati svi oni kojima je stalo do toga da ekstremne desne politike ne postanu nacionalni politički mainstream, naveo je Pupovac.

On je odgovorio i na pitanje o tome ne pridonosi li neraspoloženju prema Srbima u Hrvatskoj i atmosferi o kojoj govori i to da većina srpskih zločina iz devedesetih godina još nije istražena, a akteri sudski procesuirani, s čime se nije složio.

"U Hrvatskoj u zadnjih 5-6 godina djeluju snage koje tvrde da Srbi nisu bili kažnjeni. Zapravo je sasvim obrnuto jer za zločine protiv Srba, poput etničkog čišćenja i kršenja međunarodnog prava, za onemogućavanje vraćanja izbjeglica, gotovo nitko nije odgovarao. Tom pričom da Srbi nisu odgovarali za ratne zločine želi se zapravo održavati ratna atmosfera, poništiti rezultate mirne reintegracije istočne Slavonije te nagnati Srbe s tog područja da se isele", ustvrdio je Pupovac.

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!