Ostani doma
Novosti / Hrvatska

blokiran račun

Prva žrtva veledrogerija: Zbog dugova za lijekove ovrha Općoj bolnici u Kninu

Uz kninsku bolnicu uskoro bi se isto moglo dogoditi i bolnicama u Dubrovniku, Vinkovcima i Sisku

Općoj bolnici u Kninu upravo je ovršen račun zbog duga od oko milijun kuna veledrogeriji Medika.

Ova je veteranska bolnica zapravo prva “žrtva” tužbi koje su veledrogerije prije dva mjeseca najavile, a onda i uputile sudovima, ne bi li naplatile oko 2,6 milijardi duga za već davno isporučene, a neplaćene lijekove, piše Jutarnji list.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz kninsku bolnicu uskoro bi se isto moglo dogoditi i bolnicama u Dubrovniku, Vinkovcima i Sisku, odnosno svima onima čije najstarije fakture nisu plaćene gotovo tri godine. Spomenuta veledrogerija tužila je za naplatu duga inače čak dvadesetak bolnica, odnosno one koje fakture nisu platile više od godinu dana.

Premda u Mediki nisu bili raspoloženi za izjave, ravnateljica OB-a Knin dr. Kristina Bitunjac potvrdila nam je blokadu bolničkog računa, ali kaže da su financijski problemi već dugo ogromni i teško se rješavaju postojećim limitom.

"U stalnom smo kontaktu sa županijom koja nam, srećom, izlazi u susret kad treba riješiti financijske probleme, a nadam se da će tako biti i ovoga puta. Teško funkcioniramo jer su limiti nedostatni i nepromijenjeni premda su, primjerice, plaće povećane već ranije 9 posto, a sada od rujna još 7 posto. Sve to moramo podmiriti, a onda dobavljači ostaju prikraćeni, premda s pravom traže naplatu onoga što su isporučili", kaže dr. Bitunjac. Dodaje da se nada da će se i za ovaj problem s financijama ipak naći izlaz.

No, kninska bolnica nije jedina u financijskoj dubiozi zbog lijekova jer, primjerice, OB Dubrovnik duguje samo jednoj veledrogeriji više od 54 milijuna kuna, a najstarija faktura u ladici je već 1090 dana. Vinkovačka bolnica duguje 26 milijuna, a neke račune nije platila 1104 dana. Rekorderi u neplaćanju su i OB Varaždin, Pula, Sisak, Koprivnica...

Veledrogerije tvrde da se gotovo ništa ne čini da bi se rok plaćanja skratio, odnosno da se konačno počnu podmirivati dospjeli dugovi. Izračunali su da bi im prosjek plaćanja od 260 dana bio prihvatljiv, ali su uvjereni, s obzirom na to da se nije ništa pomaknulo u tom smislu, da će dugovi bolnica do kraja godine doseći više od 3,5 milijardi kuna, odnosno da će prosječni broj dana plaćanja doseći 560. D

a bi opskrba lijekovima bila redovita, veledrogerije traže podmirivanje barem 50 posto duga u što kraćem roku, ali zasad na taj prijedlog odgovora iz Ministarstva zdravstva nema. Zadnji razgovori veledrogerija i ministra Milana Kujundžića bili su u srpnju, ali bez konkretne akcije. Zadnji dodatni transfer veledrogerijama bio je u travnju, i to oko 150 milijuna kuna, što one smatraju mrvicama u odnosu na ukupna dugovanja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!