Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Anonimno testiranje

Alarmantno s drogama! Sumnjivi uzorci koje roditelji pronalaze kod djece sve češće su pozitivni

Riječ je o potpuno anonimnom i besplatnom testiranju, a rezultati su gotovi u roku od 48 sati

Mladenačko eksperimentiranje s drogama plaši sve više roditelja pa sumnjive tvari koje pronalaze kod djece nose na anonimno testiranje.

Od početka besplatnog projekta u Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar stiglo je više od 130 uzoraka, a sve češće su ti uzorci pozitivni.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Riječ je o potpuno anonimnom i besplatnom testiranju, a rezultati su gotovi u roku od 48 sati.

"Bez straha mogu donijeti tu tvar mi ne tražimo ni imena ni prezimena niti ikakve druge podatke. Kada donesu uzorak damo im šifru pomoću koje mogu pronaći rezultate na web stranicama", pojasnila je Martina Bago iz Službe za znanost i nastavu NZJZ-a Dr. Andrija Štampar.  

Od kraja 2017. do danas roditelji su na analizu donijeli  136 uzoraka, a u više od pola slučajeva pokazalo se da je riječ o drogi.

"Sveukupno je bilo nekih 53 posto na početku, a u ovoj godini je preko 56 posto pozitivnih. Tako da se vidi taj jedan trend rasta pozitivnih uzoraka", otkriva Bago. 

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo smatraju da su roditelji sve svjesniji problema korištenja i ekperimentiranje s drogama kod djece i mladih.

Rizična skupina su srednjoškolci i studenti, a stručnjaci smatraju da je najvažnije razviti odgovornost i reagirati na vrijeme.

"Mladi ljudi se od ove klasične ovisnosti o heroinu okreću sve više zlouporabi sinetskim preparatima, tzv dizalice i kanabioidi. Dostupni su na tržišu, nude se od usta do usta, od poznatih osoba, vršnjaka i protiv toga se teže boriti", kaže Zoran Zoričić, pročelnik Zavoda za ovisnosti KBC-a Sestre milosrdnice.

Analiza sumnjivih tvari (koja djecu može spasiti od pakla droge) moguća je samo u Zagrebu, a uzorci se moraju donijeti osobno.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!