Novosti / Hrvatska

DRAMA U PREČKOM

Policija i redari u akciji! Uklonjena ograda s okretišta: 'Podnijet ću još jednu tužbu protiv Zagreba!'

Komunalni redari su uz pratnju policije u večernjim satima maknuli ograde s okretišta tramvaja u Prečkom

Barikade su danas osvanule na okretištu tramvaja u Prečkom, blokirale tramvajski promet  pa je večeras morala intervenirati i  zagrebačka policija.

Obitelj Maršanić se naime već godinama spori s gradom tvrdeći da je zemljište na kojemu je sagrađeno okretište njihovo, oduzeto tijekom komunističke nacionalizacije u bivšoj državi. 

Ograda u Prečkom

Danas im je prekipjelo i počeli su graditi betonske barijere s kojima su blokirali tramvajski promet.

VEZANI ČLANCI

Tijekom večeri morala je doći i interventna policija da riješi problem.

S njima su stigli i komunalni redari koji su uklonili postavljene ograde.

Maknuli se kad je došla policija

Novinarka RTL-a Kristina Čirjak uživo se javila u RTL Direkt iz Prečkog i kazala da su se Maršanići, koji su cijeli dan postavljali ogradu, maknuli se oko 20 sati u dogovoru s policijom i ostavili prostor komunalnim redarima da maknu ogradu. Maršanići su se maknuli u društvu svojih prijatelja i susjeda koji su im došli dati podršku u njihovoj borbi za 1200 četvornih metara zemljišta koje je njihovo vlasništvo, a na kojem se nalazi okretište tramvaja.

Mladen Maršanić je u RTL Direktu objasnio da je do blokade tramvajskog okretišta došlo zbog dugotrajnog procesa koji se ne rješava. "Tri generacije, dvije države i jedna te ista borba. Šest mjeseci je prošlo od pravomoćnosti kada smo odlukom suda postali vlasnici ove zemlje, no Grad se potpuno oglušio na naše zahtjeve i pokušaje da dogovorimo rješenje", rekao je Maršanić koji je najavio da će podići još jednu tužbu protiv Grada. 

"Vidim da više nema ograde, a to je moja ograda pa ćemo morati još jednu tužbu podnijeti protiv Grada", kazao je Maršanić. Na pitanje vjeruje li da će sutra doći do dogovora, Maršanić je skeptičan. "Iskustvo u ovih šest mjeseci, kada nije bilo sluha, navodi me da ne vjerujem da ćemo postići dogovor. Nemam na temelju čega vjerovati u to", kazao je Maršanić i dodao da neće odustati s borbom. 

"Možda ćemo napraviti Ljeto u Prečkom ili izgraditi fontane"

"U životu sam naučio da se ništa ne može steći bez borbe pa ću se morati boriti i dalje. Borio sam se za Hrvatsku i nisam očekivao da ću na ovaj način morati doći do svog privatnog vlasništva", rekao je Maršanić i dodao kako traži od Grada da kupi njihovu zemlju ili će im je dati u otkup. "Ako se ne možemo dogovoriti, neka se izmjesti ovo okretište", kaže Maršanić.

"Nikako nećemo stati na ovome. Možda ćemo na ljeto ovdje napraviti Ljeto u Prečkom, kao što postoji Ljeto na Savi ili ćemo izgraditi fontane, ali nikako nećemo odustati i idemo do kraja", zaključio je Maršanić. 

Ograda je u večernjim satima maknuta, a tramvaji su se ponovno počeli okretati u Prečkom. Dok je trajala "okupacija" okretišta, ZET je od Jaruna do Prečkog uveo autobusne linije. 

Zidanje na okretištu u Prečkom

Zašto već nije isplaćena naknada obitelji?

Milan Bandić kazao je da je sutra na razgovor pozvao vlasnika zemljišta i obećao da će on biti obeštećen. "U 7.30 sam pozvao vlasnika zemljišta koji je po drugostupanjskoj presudi dobio vlasništvo 1200 četvornih metara. Okretište sam ja napravio prije 18 i pol godina, a on je u međuvremenu postao vlasnik", kazao je Bandić popodne u Prečkom. 

"Vlasnik će za 1200 m2 biti obeštećen", kazao je Bandić te dodao da će vlasnik dobiti naknadu za svoju nekretninu jer je "ovo javni interes Grada". 

Pročelnik Ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba Damir Lasić objasnio je da Maršaniću nisu mogli još nuditi naknadu jer se mora ispuniti procedura: "a to je vještački nalaz, procjeniteljsko povjerenstvo i Gradska skupština jer je to više od milijun kuna", kazao je Lasić i dodao da to dosad nisu riješili jer odluka nije bila pravomoćna.

Najgledaniji video

Category: 825 - 828

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!