Novosti / Hrvatska

Kolumna Ive Anića

Poučak HDZ-a: Kad ti novinari istražuju imovinu, optuži ih za veleizdaju! Pali još od '91.

Poučak HDZ-a: Kad ti novinari istražuju imovinu, optuži ih za veleizdaju! Pali još od '91.
Vijesti.hr/PIXSELL

Svi ti hrvatski velmože kojima je veleizdaja Hrvatske na usnama kada se bilo tko usudi propitati njihove imovinske kartice stvarni su i pravi veleizdajnici ove zemlje

Samo logično pitanje: odakle jednom bivšem političkom zatvoreniku i povjesničaru bez posla vila na Tuškancu, supruzi mu neprijavljenih 250.000 eura u banci, a unuku vlasništvo čitave banke, bilo je tada blasfemija, a neki su išli toliko daleko da su govorili i o veleizdaji. Naime, nisu veleizdaju počinili tada rahmetli Franjo Tuđman, njegova supruga, sin i kći koji su dobivali lukrativne poslove, već su veleizdaju počinili novinari koji su se usudili pisati o imovini Franje Tuđmana koja je izdašno premašila imovinu koju je posjedovao prije osnivanja pokreta, kako mu tepaju, najveće stranke u Hrvata – HDZ-a.

O veleizdaji se nastavilo govoriti prilikom svih daljnjih provjera ili iznošenja u javnost imovina istaknutih hadezeovaca - od Zlatka Canjuge, Ivića Pašalića pa do Ive Sanadera i Milijana Brkića. Od onoga što su posjedovali prije aktivnog bavljenja politikom i članstva u HDZ-u, do onoga što su posjedovali nakon, i o veleizdaji se govori i danas, kada se u javnost iznose činjenice o imovinskom stanju Dubravke Šuice, kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije.

Plenković opominje novinare

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovaj put o veleizdaji, kao uostalom i onomad kada je branio svog ministra Lovru Kuščevića, oglasio se i sam premijer Andrej Plenković, opominjući novinare kako se radi politička šteta ugledu RH u jednom ovako ključnom trenutku kao što su saslušanja kandidata i kandidatkinja u Europskom parlamentu za buduće europske povjerenike.

O veleizdaji je nastavila i Sunčana Glavak, inače zastupnica HDZ-a, koja je optužila SDP i GONG kako su prozivanja Dubravke Šuice „opstrukcija Hrvatske te kako je ovdje riječ o opasnim namjerama, političkoj šteti i naporima Hrvatske da ima predsjednicu EK te kako ta i takva opstrukcija nije ništa doli čin pogađate sada već  - veleizdaje.

Slučaj Šuica

O veleizdaji Hrvatske, kada se samo spominje bilo čija imovina u HDZ-u, ponajviše prije stranačke iskaznice i poslije nje, mogli bismo pisati dakle danima, spominjući pritom sve zaboravljene asove koji su u tu stranku i politiku ušli kao marginalci s imovinom manjom od moje, a kasnije postali astronomski uspješni lumeni, vlasnici udjela u vodećim hrvatskim firmama, stručni savjetnici i nekretninski filatelisti, danima kažem, ali za ovu priču posvetimo se Dubravki Šuici koja je uoči ovotjednog saslušanja u Europskom parlamentu objavila svoju obiteljsku imovinu.

Razlog je naime banalan jer se o veleizdaji oglasilo čak i Povjerenstvo o sukobu interesa koje je odlučilo da u slučaju Dubravke Šuice zaštita osobnih podataka mora i treba prevladati nad interesom javnosti jer ona više nije hrvatska dužnosnica. O veleizdaji dakle više ne govore samo istaknuti HDZ-ovci koji braneći svoje kolege zapravo brane svoju partiju, na koju se uglavnom obruše jedino novinari veleizdajnici, Srbi i crvi, kako im tepa Torcida, već se u priču o veleizdaji uključilo dakle i samo Povjerenstvo za sukob interesa, što je svojevrstan presedan u cjelokupnoj povijesti veleizdaje koja se čini nad milim nam i jedinim pokretom u Hrvata i njegovim članovima.

Podrijetlo Šuičine imovine, Povjerenstvu na znanje, istraživao je i sam USKOK, tamo 2011. godine, zbog stana u Dubrovniku koji je gradila zagrebačka INGRA, a od kojeg je Šuica odustala kada se saznalo za istragu, da bi od iste INGRE, dakle od sredstava namjenjenih za stan u Dubrovniku, kupila stan u Zagrebu, također na prestižnoj lokaciji. Potvrdu tome donosi danas Silvana Menđušić, reporterka RTL-ove Potrage. 

Od tada pa do danas svoju imovinu Dubravka Šuica prebacuje na supruga, kao što je: obiteljska kuća, 13-metarska jahta koja je usidrena u dubrovačkoj jedriličarskoj luci, obiteljski stan u Zagrebu, obiteljska kućica u Blidinju u BiH, također u vlasništvu supruga, kuća na Pelješcu, kao i tvrtka za prijevoz na moru te kuća u Cavtatu.

VEZANI ČLANCI

Zašto je premijer nervozan?

Zašto je premijer nervozan - zapitao se i Miroslav Škoro, budući kandidat za predsjednika RH, koji je ustvrdio kako će objaviti svoju imovinsku karticu čim krene u kampanju. Zašto je premijer nervozan te zašto spominje veleizdaju i za GONG tvrdi da je lijeva organizacija koja se isključivo i jedino angažira kada je to potrebno SDP-u, sasvim je jasno kada vidimo koliku štetu su upravo njegovoj administraciji nanijele nedavne afere s njegovim ministrima. No o veleizdaji se ovaj put išlo toliko daleko da se obrušilo ne samo na SDP, koji oštro opstruira napore Hrvatske da ima buduću predsjednicu EK, već i na novinare koji bi trebali valjda shvatiti važnost trenutka i ne zamarati javnost glupostima kao što su imovinska kartica prije i imovinska kartica poslije članstva u HDZ-u Dubravke Šuice.

Dubravka Šuica imala je prije svoje članske iskaznice HDZ-a stan od šezdesetak kvadrata u Gružu u kojem su živjeli ona i suprug. Od sve nepokretne i pokretne imovine imali su Renault 9 i psića Lapada.

Ubrzani rast imovine od ulaska u HDZ

Od 1990. godine, dakle od godine došašća u HDZ, Dubravka Šuica i suprug uprihodili su najmanje 5 milijuna eura u samim nekretninama, od vile na Pločana u Dubrovniku do luksuzne jahte i tri skupocjena automobila.

Imovina Dubravke Šuice samo od 2009. godine povećala se više od deset puta iako obnaša funkcije samo u Gradskom vijeću i Glavnom odboru stranke koji preuzima i postaje mu čelnica. Dubravka Šuica preuzela je dubrovački HDZ u vremenima afere ''Dubrovačka banka'' u koju je, gle čuda, bila uključena kompletna tadašnja garnitura HDZ-a, kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini. Dubravku Šuicu od tadašnje Sanaderove „čistke“ koja se šminkala za potrebe ulaska Hrvatske u EU spasio je Luka Bebić koji se otvoreno zauzeo za nju.

Dubravka Šuica od tada će imati dva mandata koja će obilježiti niz afera - od 460.000 kuna, ako ih pamtite, za obnovu toaleta Gradskog poglavrstva, do golf terena na Srđu te tajnog ugovora za gradnju javne garaže u Dubrovniku.

Veleizdaja?

Dakako, da je veleizdaja. Tu riječ ponavljat će 'ko papige svi relevantni hadezeovci obrušavajući se na novinare koji su se usudili istraživati kako je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva dopustilo da Dubravka Šuica gradi obiteljsku kuću u Pločama iako nema građevinsku dozvolu usklađenu s lokacijom, a lokacija je prema urbanističkom planu - javno dobro. Pogađate, veleizdaja novinara koji su pisali o slučaju završila je na sudu u Dubrovniku te otišla u – zastaru.

No ni sama Dubravka Šuica nije ostajala dužna novinarima optužujući ih za veleizdaju. "HDZ-ov poučak" iskoristila je i sama optužujući upravo novinare za veleizdaju, na koju je reagiralo i samo Hrvatsko novinarsko društvo nekoliko puta priopćenjima o neprimjerenom ponašanju Dubravke Šuice prema ljudima koji kritički pišu o njezinoj vladavini Dubrovnikom i okolicom.

Novinari su u više navrata pisali o nesrazmjeru njezinih prihoda i imovine koju posjeduje, a sam taj nesrazmjer najbolje je bio vidljiv oko tvrtke njezina supruga koja se bavi iznajmljivanjem brodova za koji joj je Porezna uprava razrezala porez od vrtoglavih 1,9 milijuna kuna, a koja zapravo - ne radi. Ne iznajmljuje niti jedan jedini brod.

Dubravka Šuica će Tomislava Karamarka, čovjeka koji ju je preporučio i instalirao u Bruxelles, proglasiti za veleizdajnika kada ovaj padne s trona i Dubravka Šuica će napisati Andreju Plenkoviću tada kako je interes države, Vlade i stranke ispred svakog pojedinca, a ovaj će je, valjda ganut kako se odrekla svog veleizdajničkog mentora Karamarka postaviti u Europsku komisiju na mjesto potpredsjednice zadužene za demokraciju i demografiju.

Do kad će veleizdaja trajati?

Zbog čega su dakle toliko nervozni u HDZ-u i zašto se iznova novinarski rad za javno dobro, u koji svakako spada propitivanje o nesrazmjeru imovina političara prije i poslije stranačkih iskaznica, prikazuje kao veleizdaja interesa RH? Zbog čega je dakle premijer toliko jalan na novinare koji mu očito ne daju mira, na novinare "Srbe i crve" kako im tepa Torcida? Odgovor se nameće sam po sebi ako imalo pratite zbivanja u ovoj tužnoj zemlji, u ovih tužnih sada već skoro trideset godina. Svi ti hrvatski velmože  kojima je veleizdaja Hrvatske na usnama kada se bilo tko usudi propitati njihove imovinske kartice stvarni su i pravi veleizdajnici ove zemlje.

Veleizdajnici koji su od ove države, od samih njenih početaka napravili zemlju u kojoj niti vlada pravna država, niti njezine institucije, zemlju u kojoj su mogući kuščevići i šuice, zemlju u kojoj niti ima pravde, niti ima poštenja, i na koncu zemlju koja će biti eldorado za dvjesto odabranih obitelji, a nama ostalima kako bude, i po tom poučku ravnaju se u HDZ-u.

To nisam rekao ja, to vam je rekao začetnik cijele priče, nikada prežaljeni i prvi predsjednik HDZ-a Franjo Tuđman. Pitanje je samo do kada će ta i takva veleizdaja trajati. Sudeći po biračkom tijelu u Hrvata - u nedogled.

I nismo, vjerujte mi, bolje ni zaslužili već da nas takvi kao što je Dubravka Šuica predstavljaju u EU. Neka ljudi vide s kim imaju posla.

Stavovi koji su izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora te ne odražavaju nužno stav redakcije portala Vijesti.hr

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!