Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Hrvati žele u svemir

Kad se male ruke slože: Lansiranje raketa i satelita iz Hrvatske u svemir? Da, moguće je!

Smiješi se suradnja na području satelitskih tehnologija, raketnog pogona i inženjeringa

I Hrvati bi u svemir pa je stoga na zagrebačkom Institutu Ruđer Bošković održan skup regionalnih stručnjaka, a njih su slušali i predstavnici svemirskih agencija.

Da bi se u Hrvatskoj mogle lansirati rakete i sateliti koji bi kružili oko Zemlje, mnogima i danas djeluje kao znanstvena fantastika. No, suradnjom sa zemljama iz regije kao što su Austrija, Češka, Slovenija, BiH, Srbija i Crna Gora - ovakvi bi prizori mogli postati stvarnost. U to vjeruju i u Europskoj svemirskoj agenciji.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Mislim da ima mnogo mogućnosti za istraživanja u Hrvatskoj, ali tu je i mogućnost da se razvijaju, primjerice, mali sateliti ili male rakete. To je postalo moguće ovih dana. To nije raketna znanost, što u engleskom zvuči kao nešto komplicirano. Stvari su postale normalnije i mala država može napraviti puno'', kaže Heinz Stoewer, jedan od osnivača Europske svemirske agencije.

I dok se slažu da bi sami mogli raditi na komercijalnim satelitima, hrvatski stručnjaci upozoravaju da za veće projekte trebaju pomoć.

''Hrvatska može i mi možemo to, ali već ako bi se radilo o većim projektima kao razvoj ionske propulzije ili razvoj raketne tehnologije - to je zapravo projekt koji zahtijeva regionalnu suradnju'', ističe Slobodan Danko Bosanac, predsjednik Jadranske aero-svemirske asocijacije.

Za ovakve pothvate potreban je i svemirski centar. Podsjetimo, prije nekoliko godina postojali su ambiciozni planovi za njegovu izgradnju u Udbini, no kako je glavni financIjer, švicarska tvrtka propala, projekt nije zaživio.

''Sama ideja koju su imali Švicarci je bila jako dobra, ali sada nije napuštena, no jest potrebna i regionalna suradnja na tom projektu, ali i europska suradnja u smislu financija'', napominje Bosanac.

Upravo bi ovakav susret trebao pomoći u jačanju regionalne suradnje koja bi sa sobom donijela i više novca.

''Financiranje je uvijek problem. No, to je i stvar političke volje. Ako država želi napredovati i ako želi ući u svijet inovacija visoke tehnologije, potrebno je malo i uložiti'', poručuje Stoewer.

Kako je ova konferencija organizirana pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, može se reći da je i Vlada napravila prvi, mali korak prema razvoju hrvatskog svemirskog programa. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!