Novosti / Hrvatska

AKCIJA POŠUMLJAVANJA

Druga sezona Boranke krenula iz Žrnovnice: 'Sadimo autohtone vrste koje je odabrala struka'

Startala je najveća volonterska akcija pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije

Druga sezona Boranke krenula je iz Žrnovnice. Prošle godine 3.000 volontera zasadilo je 25.000 novih sadnica autohtonih sorti.

Veliki požar koji je 2017. gutao sve pred sobom, stanovnicima Splita i okolice duboko se urezao u sjećanje. Samo je tu godinu izgorjela površina veća od Međimurske županije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"2017. je bilo stvarno katastrofalno. Požar je doslovno do kuće došao i ne ponovilo se više", ističe Branko Solje iz Žrnovnice.

A upravo iz Žrnovnice krenula je najveća volonterska akcija pošumljavanja Dalmacije - Boranka. Više od 600 volontera, mahom izviđača stiglo je autobusima iz svih krajeva Hrvatske.

"Ja radim sa djecom u školi kao nastavnik i baš njima govorim da smo mi zapravo najveća šteta što možemo napraviti jer ovo je izgorjelo zbog nepažnje čovjeka, nije to priroda izazvala'', kaže Danijel Alardović iz Slavonskog Broda.

"Meni ovo izgleda jako tragično i srce me boli kad vidim ovo sve crno, opožareno, golo, strašno. Zato sam ovdje, da pomognem", kaže Gordana Vrtodušić iz Rijeke.

"Nevjerojatno da čovjek nešto ovako može napraviti prirodi. To vidjeti je grozno. Ljetos smo imali priliku gledati požar na šibenskom području, prestrašno. Jeza prođe čovjeka kad to vidi'', kaže Bojana Horvat iz Osijeka.

Boranka će ove godine trajati dva mjeseca, do kraja studenog, a upravo to razdoblje najpogodnije je za sadnju drveća.

"Sadimo naše pionirske vrste, uglavnom pokušavamo dobiti mješovitu šumu. Današnji dan je najviše naglasak na pinjolu, iako ćemo saditi i primorski bor, crni bor, čemprese na rubovima radi obrane od bure. Bit će i bagrema kao naše medonosne vrste", pobrojao je Ante Taraš, upravitelj Šumarije Split.

"Ova akcija je fantastična, osjećam se lijepo - ostat će nešto iza nas. Ostavit ćemo nešto našim naraštajima, drago mi je da sam ovdje", zaključila je Barbara Buršić iz Pule.

"Razbistriš um, a i dobro se fizički umoriti, bolje se spava. Zaista odlično", poručila je Senka Šalinović iz Splita.

Više od 4.000 volontera ove će godine posaditi 40.000 novih stabala u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji.

"Neće se sve vratiti, to je jasno. Šuma koja je izgorjela je ogromna i mi ćemo pokušati kroz dvije godine pošumiti dio koji je bio pod visokom šumom. To je nekakvih dvjestotinjak hektara, što kroz akcije Boranka što kroz naše redovno poslovanje'', zaključuje Taraš.

Akcija se nastavlja i sutra, a svi koji se žele pridružiti, osiguran je besplatan prijevoz autobusima iz Splita.

Mještani su jako zadovoljni i kažu da je najvažnije da nema alepskog bora, a Dan Špicer iz Saveza izviđača istaknuo je da se ''sade autohtone vrste sukladno stavu struke. Odaziv volontera je, napominje, odličan – neki su potegli čak iz Slavonije, Novske, stižu ljudi i iz Siska. Idući tjedan kreće se put Solina pa vraća u Split i potom u studenome na red stiže Zadar''. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!