Novosti / Hrvatska

uključit će se i privatni avion

Bourbon potvrdio signalne rakete, Dina Miškića traži super-brod: 'Molimo Boga da ga nađu'

Brod koji otpočetka sudjeluje u potrazi, Alp Striker, supermoderni je tegljač koji plovi pod nizozemskom zastavom

Kompanija Bourbon potvrdila je Marijani Miškić, supruzi nestalog hrvatskog kapetana Dina da su signalne rakete uočene u noći s nedjelje na ponedjeljak na području potrage za nestalih sedam članova posade potonulog Bourbon Rhodea.

''Čekamo informaciju i molimo Boga da će ih naći. Kompanija je nazvala Marijanu i potvrdila im da potraga ide upravo u smjeru lokacije ispaljenih raketa. Koliko znamo, angažiralo se više zemalja u potragu i ludo smo sigurni da je to – to'',  ispričala je za Morski HR Đurđa Vrljević Šarić u ime ekipe koja se organizirala za pomoć obitelji nestale posade.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Brod koji otpočetka sudjeluje u potrazi, Alp Striker, supermoderni je tegljač koji plovi pod nizozemskom zastavom. Angažirala ga je tvrtka Bourbon u potrazi za preživjelim članovima posade dan nakon potonuća njihova broda Bourbon Rhode, 26. rujna na Atlantiku, nekih 1200 nautičkih milja, odnosno cca 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea.

Striker je proizveden u Japanu i 2017. godine ušao je u uži krug za nagradu najbolje pomoćne brodice na svijetu. Dug je točno 88,9 metara, težak 4250 tona i može postići maksimalnu brzinu od 19 čvorova te tegliti čak 310 tona tereta. Vrijedan je čak 260 milijuna dolara, javlja 24sata.

U potragu su osim broda Alp Striker, uključena još tri trgovačka broda, zrakoplov američke obalne straže Hercules C-130, a doznaje se i da im se priključuje i još jedan francuski zrakoplov.

Ako ih danas ne pronađu, unajmit će avion za potragu

Pronađu li nestale, sav novac koji je prikupljen u Go Get Funding kampanji, proslijedit ćemo obiteljima smrtno nastradalih pomoraca. Ukoliko se to ipak ne dogodi, unajmit će zrakoplov za potragu. U tu svrhu kontaktirali su i nekoliko kompanija za zrakoplove te trenutno čekaju neke ponude, a među njima konkretno jedne iz Houstona. 

''Dosta je bilo, tri dana su nam uzeli i dajemo im još par sati, ako ih ne pronađu – mi idemo'', ispričala je Đurđa Vrljević Šarić za Morski HR.

Oglasila se i predsjednica

U međuvremenu, oglasila se na Twitteru i hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović:

“Izražavam zadovoljstvo što je odgovoreno na apele i što je potraga za kapetanom Miškićem i njegovom posadom nastavljena ponovnim upućivanjem specijaliziranog broda i zrakoplova”, napisala je predsjednica.

 

 

 

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!