Ostani doma
Novosti / Hrvatska

potonuo bourbon rhode

Nastavlja se potraga: Ovo su razlozi zbog kojih treba vjerovati da su Dino Miškić i pomorci još živi

Nastavlja se potraga: Ovo su razlozi zbog kojih treba vjerovati da su Dino Miškić i pomorci još živi
bourbonoffshore.com/Facebook

Oprema za spašavanje bila je loša, no neke stvari su ocijenjene dobrima - bili su to prsluci za spašavanje, splavi i pirotehnika

Novi napori u potrazi za pomorcima s potonulog tegljača Bourbon Rhode koje vodi brod Alp Striker zasad nisu urodili plodom, objavila je u utorak navečer kompanija u čijem je vlasništvu bio potonuli brod.

Tegljač Bourbon Rhode potonuo je 26. rujna u Atlantiku, 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea. Potraga je dosad rezultirala pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli te četvorice poginulih. Na brodu ih je ukupno bilo 14. Na brodu su bili većinom Ukrajinci, te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac, a kapetan je Hrvat Dino Miškić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

VEZANE VIJESTI

Najveći dio opreme broda ocijenjen je iznimno loše, pa tako i dio komunikacijske opreme koju brod posjeduje, kao i oprema potrebna za signalizaciju pozicije u slučaju nevolje. Mogao bi to biti razlog zašto nema nikakvog signala koji bi označio preživjelu posadu i njihovu točnu poziciju.

Inspekcijski nalaz broda Bourbon Rhode

Oprema za spašavanje također je bila loša, no neke stvari su ocijenjene dobrima - bili su to prsluci za spašavanje, splavi i pirotehnika. Dakle, sve da se brod i nije popravio na suhom doku, činjenica je da tri splavi nisu nađene, kao ni sedam članova posade, jedna splav je potvrđeno nađena s tri preživjela i netko je u noći s nedjelje na ponedjeljak ispalio dvije signalne rakete, javlja Morski.hr. 

Nije zabilježeno ozbiljnije nevrijeme

Nakon uragana, na području tog dijela Atlantika nije zabilježeno ozbiljnije nevrijeme i potraga do sumanute odluke o prekidu, zapravo zbog vremenskih uvjeta nije prekidana. Zbog toga splav(i) s preživjelima mogla/e bi se nalaziti unutar određenog užeg perimetra traganja i do sad jednostavno nisu/nije uočena/e. Drugim riječima, mogli bi biti (za oceanske uvjete) relativno blizu onih koji ih traže.

Nije prijavljena nijedna havarija broda

Nakon potonuća Bourbon Rhodea, nije prijavljena nijedna havarija broda, a s obzirom da nije bilo ni loših vremenskih uvjeta, takvo što bi se trebalo odmah izuzeti iz pitanja “tko je ispalio rakete?”, jer rakete su uočene upravo na području potrage i to s broda Alp Striker koji je ciljano u potrazi za preživjelima. Uz to, rakete su uočila dva člana posade, dakle neupitno je da su ispaljene, javlja Morski.hr.

Rakete ne bi ispaljivali napamet

Rakete su ispaljene noću, pa je posada broda Alp Striker krenula u tom smjeru, no s obzirom da je noću potraga izuzetno otežana, zabilježeno je određeno područje pretrage u kojem se brodovi danas slažu u pravilne formacije kako bi pretraživali doslovno metar po metar. Ograničen broj raketa preživjeli ne bi ispaljivali napamet, jer su već 13 dana na moru. Značilo bi to da su ih ispalili najvjerojatnije onda kad su vidjeli potražni brod, što bi opet trebalo signalizirati da su oni vrlo blizu!

U potragu su uključeni i zrakoplovi s termovizijskim kamerama, tako da zbog svega gore navedenog, ne treba sumnjati da bi izgubljenu posadu i našeg kapetana Dinu Miškića trebali ubrzo pronaći.

Reci što misliš!