Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Nakon propalog mirenja

Oštra poruka ministrice Divjak: 'Nisam razočarana, ljuta sam. Sigurnost djece je najvažnija'

Oštra poruka ministrice Divjak: 'Nisam razočarana, ljuta sam. Sigurnost djece je najvažnija'
Goran Stanzl/PIXSELL

Zbog propalog mirenja, sutra počinje štrajk u sustavima osnovnog i srednjeg školstva

Ministrica Blaženka Divjak komentirala je propalo mirenje između Vlade i školskih sindikata nakon kojeg je sindikalist Branimir Mihalinec najavio da učitelji i profesori sutra stupaju u štrajk u cijeloj zemlji.

Po izlasku iz Vlade ministrica Divjak, na pitanje je li razočarana ishodom mirenja, kazala je: "Ne da sam razočarana, ljuta sam!"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kasnije je u Ministarstvu održala konferenciju za medije na kojoj je kazala kako sigurnost djece, prava i interesi učenika trebaju biti na prvom mjestu i njih treba uskladiti sa štrajkom učitelja. 

"Važna je i dostupnost informacija roditeljima i učenicima, koje molim za strpljenje, da prate informacije i da budu u kontaktu sa školama. Ravnatelji su dobili upute kako postupati u vrijeme štrajka. Najvažnije je da su vrata škola koje su u štrajku otvrena i treba organizirati dobrotvorni rad za djecu koja su u školi", poručila je Divjak. 

Sigurnost i prava učenika su u prvom planu, poručuje ministrica. 

"Svaka škola mora na svojim stranicama objaviti upute o radu škole koa i kontakt osobe i email adresu na koju se roditelji i učenici mogu javiti sa svojim pitanjima", dodala je. 

Dodala je kako se nadala da do štrajka neće doći, a Ministarstvo će, dodaje, osigurati sve što moraju, a to je pravo na odgoj i obrazovanje, kao i pravo na štrajk. 

Ljuta sam jer u procesu mirenja očekujete pozitivan rezultat, kada takvo što završava štrajkom, ne mogu reći da sam zadovoljna. To nije samo pitanje plaća već kompletnog procesa rada učitelja. Očekujem da će se ovo u vrlo kratkom vremenu raščistiti i za to ću se boriti. Od toga nema odustajanja", poručila je Divjak. 

Očekuje se i reakcija premijera.

Podsjećamo, nakon sastanka s Vladom predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec poručio je kako je Vlada u potpunosti odbila njihove zahtjeve za izmjenama koeficijenata složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja, pa je zato propalo mirenje uoči sutrašnjeg štrajka.

"Postupak mirenja nije uspio. Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve za izmjenama koeficijenata složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja. Vlada je nudila kroz dodatke povećanje osnovice od dva posto 1. listopada, i dva posto 1. lipnja 2020. godine. To je za sindikate neprihvatljivo, i zato je mirenje neuspješno završilo", kazao je Mihalinec.

Dodao je da predstavnici Vlade uopće nisu htjeli raspravljati o koeficijentima, što je bio jedan od glavnih zahtjeva dva školska sindikata.

Najavio je kako sutra počinje štrajk u sustavima osnovnog i srednjeg školstva, a takvu vrstu štrajka, kaže, vidjet ćemo po prvi puta u Hrvatskoj.

Ministrica zatražila posebnu pozornost na sigurnost učenika

Ministrica je tijekom dana poslala osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima obavijest o štrajku u kojoj traži da posebnu pozornost obrate na sigurnost učenika, dostupnost informacija roditeljima i učenicima te obveze koje proizlaze iz propisa.

U dopisu se napominje da su škole dužne obavijestiti učenike i roditelje o održavanju štrajka te organizirati primjereni oblik odgojno-obrazovnoga rada s učenicima, a posebice s učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole i onima koji su uključeni u produženi boravak, imajući u vidu najbolji interes učenika te njihova zakonski propisana prava i obveze, kaže se u dopisu školama koji je podijelila i novinarima.

Sve informacije o održavanju štrajka i organizaciji nastave te drugim oblicima obrazovnoga rada škole su dužne objaviti na mrežnim stranicama i na oglasnoj ploči škole, dodaje se u dopisu.

Osim toga, škole moraju odrediti osobu za kontakt koja će biti zadužena za pružanje svih informacija vezanih uz održavanje štrajka te adresu elektroničke pošte na koju zainteresirani roditelji i učenici mogu slati upite.

Reci što misliš!