Novosti / Hrvatska

Izvanredni sastanak vrha HNS-a

Vrdoljak prijeti: 'Ako ne budu povećani koeficijenti prosvjetarima, izlazimo iz koalicije!'

Posljednjih dana iz HNS-a su govorili kako su uvjereni da će Vlada prihvatiti zahtjeve sindikata, ali to se nije dogodilo

Hrvatska narodna stranka u 18 sati započela je izvanredni sastanak vodstva i zbog toga HNS-ovci nisu došli na sastanak vladajuće koalicije koji je počeo u isto vrijeme.

Predsjednik stranke Ivan Vrdoljak rekao je da "ako ne bude predviđen rast koeficijanata u proračunu za 2020. godinu, HNS neće glasovati za proračun te stoga nema što raditi u Vladi Republike Hrvatske".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

VEZANA VIJEST

"Od teme koalicijskog sastanka o 'reformi datuma blagdana' HNS-u su važnije plaće učitelja", kažu u HNS-u.

Na sastanku će, kažu, biti "donesene i neke odluke", no tome hoće li biti rasprave o mogućem izlasku iz koalicije izbjegavaju odgovor.

"Bit će ovo duga večer", poručuju iz HNS-a.

Podsjetimo, ministrica Blaženka Divjak komentirala je propalo mirenje između Vlade i školskih sindikata nakon kojeg je sindikalist Branimir Mihalinec najavio da učitelji i profesori sutra stupaju u štrajk u cijeloj zemlji.

Nakon izlaska iz Vlade na pitanje je li razočarana ishodom mirenja, ministrica Divjak je odgovorila: "Ne da sam razočarana, ljuta sam!"

Iz HNS-a su posljednjih dana govorili kako su uvjereni da će Vlada prihvatiti zahtjeve sindikata.

Jandroković: 'Ne pristajemo na ultimatume'

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u srijedu je nakon sastanka koalicijskih partnera istaknuo da će se još razgovarati o ultimatumu HNS-a, koji prijeti izlaskom iz koalicije ako se ne povećaju plaće u prosvjeti, te poručio da HDZ ne pristaju na ultimatume i spremni su na sve opcije.

Nema potrebe da bilo tko postavlja ultimatume jer na taj način nećemo doći do rješenja,  istaknuo je Jandroković nakon koalicijskog sastanka na kojemu je bilo riječi  o poruci koju je uputio predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak o izlasku njegove stranke iz koaliciji ako se u proračunu za iduću godinu ne predvidi povećanje koeficijenata za 4,3 posto u prosvjeti.

O tome će se još razgovarati, rekao je Jandroković te istaknuo  da je više puta ponovljeno da se neće pristati ni na kakve ultimatume.

Odbio je špekulirati o tome može li Vlada opstati bez HNS-a. "Još postoji mogućnost razgovora, pa ćemo onda vidjeti", dodao je.

"HDZ je stožerna stranka koalicije, imamo razumijevanja za stavove naših koalicijskih partnera, spremni smo za razgovore. Ali još jednom ponavljam, spremni smo na sve opcije ako će to biti nužno", poručio je Jandroković. 

Vezano za sutra najavljeni štrajk u osnovnim i srednjim školama pozvao je na razboritost.

"Mi smo spremni povećavati plaće, to se vidi iz ove tri godine mandata Vlade Andreja Plenkovića gdje su prosječne plaće porasle za 12 posto. Tako je i kod prosvjetara, dakle otprilike 11 i pol posto je povećanje osnovice. Prema prijedlogu koji je došao od strane Vlade dva plus dva, znači u tri godine mandata plaća bi porasla  za otprilike 15 posto. Dakle, radi se o osjetnom povećanju, naravno da se može bilo bi i više. Međutim, moramo voditi računa i o državnim financijama, o održivosti financijskog sustava. Postoje i policajci, postoje i carinici, postoji čitav niz sektora koji bi isto tako tražili onda povećanje plaća. Možemo dati onoliko koliko država ima", istaknuo je Jandroković. 

 U prvom dijelu sastanka koalicijski partneri razgovarali su o novom kalendaru državnih blagdana i spomendana, a Jandroković kaže da je prijedlog HDZ-a dobio potporu koalicijskih partnera.

"Iskazali su razumijevanje za ovakav odabir, smatraju da su dobro odabrani i novi državni blagdani i neradni dani, a i oni datumi koji će biti spomendani tako da smo vrlo zadovoljni ishodom razgovora", istaknuo je Jandroković. 

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!