Novosti / Hrvatska

Svalina u RTL-u Danas

Sindikat pomoraca upozorava: 'Ne možemo sigurno reći da je to splav, ali nadamo se da su to oni'

Vladimir Svalina, pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske, u razgovoru za RTL Danas pozvao je na oprez

Velika potraga za nestalim pomorcima u Atlantiku, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić, otkrila je prvi trag.  

Sindikat pomoraca Hrvatske potvrdio je u srijedu da je oko 15.30 sati dobio informaciju o tome da je u Atlantiku uočen nepoznati objekt te da su svi brodovi koji tragaju za preživjelima s potonulog tegljača Bourbon Rhodea krenuli prema toj lokaciji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

VEZANA VJEST

Vladimir Svalina, pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske, u razgovoru za RTL Danas ipak je pozvao na oprez. Uočeno je nešto, no ne znamo je li to splav.

"Od ravnateljice EMSA-e smo dobili potvrdu onoga što je najavila - da će Agencija pregledavati satelitske snimke. One su obrađene i snimke su potvrdile da je u sjevernijem sektoru viđeno nešto. Ne može se točno reći što. Ovom prilikom mogu poručiti medijima da smo mi tu vijesti prenijeli i da nismo ni u jednom trenutku rekli da je to splav. Svi su usmjereni prema toj točki, uključeni su i brodovi koji su na proputovanju u tom sektoru. Sada je pitanje vremena. Ovo je dobro, ovo je znak, nešto je. Ne možemo sa sigurnošću reći što, ali nadamo se da bi to mogli biti oni", rekao je Svalina.

Brodovi preusmjereni zbog snimki Euroske agencije za pomorsku sigurnost

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova u večernjim satima su izvijestili da su brodovi u potrazi za nestalim pomorcima Bourbon Rhodea preusmjereni na temelju satelitskih snimaka Europske agencije za pomorsku sigurnost. Priopćenje MVEP-a prenosimo u cijelosti: 

"Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA), koja se na zahtjev hrvatske Vlade uključila u potragu za nestalim pomorcima s broda Bourbon Rhode potonulog usred Atlantskog oceana 26. rujna 2019., danas je uz pomoć satelitskih snimaka, kojima raspolaže, obavijestila da je uočen objekt koji bi po dimenzijama mogao odgovarati jednoj od splavi za kojima se traga. No zbog tehničkih ograničenja snimanja iz satelita te vremenskog odmaka nakon obrade snimaka, to nije moguće potvrditi dok to brodovi na lokaciji ne utvrde.

Stoga su koordinate objekta proslijeđeni francuskom regionalnom stožeru za operacije spašavanja (CROSS) na Martiniqueu, koji je preusmjerio brodove koji se nalaze u blizini na tu lokaciju, budući da bi iz Martiniquea prvi brodovi stigli na lice mjesta za tri do četiri dana.

Sve naše nadležne službe i diplomatske aktivnosti u potpunosti su koordinirane i angažirano rade na pronalasku nestalih pomoraca, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u stalnoj je vezi s obitelji kapetana Miškića.

U popodnevnim satima, na zahtjev ministara vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana i Ukrajine Vadyma Prystaika, veleposlanici dviju zemalja održali su na tu temu sastanak s političkim tajnikom u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Veleposlanici su zatražili da se potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode intenzivira pri angažiranju francuskog aviona u pretraživanju navedenog područja.

S obzirom na ova nova saznanja, u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova istaknuto je da se s francuskim Ministarstvom obrane razmatra daljnja uporaba francuskih aviona pri pretraživanju tog područja. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova svjesno je velikoga truda francuskih vlasti i mjerodavnih institucija u potrazi za nestalim pomorcima i na tomu je zahvalno", izvijestili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!