Novosti / Hrvatska

NEMA DOGOVORA S VLADOM

Sutra nema nastave! Profesorica i ravnatelj o štrajku: 'Ako djeca dođu u školu, zbrinut ćemo ih'

Sutra nema nastave! Profesorica i ravnatelj o štrajku: 'Ako djeca dođu u školu, zbrinut ćemo ih'
Duško Jaramaz/PIXSELL

Sutra će se štrajkati u svim školama, a onda cirkularno - po županijama

U svim osnovnim i srednjim školama sutra počinje štrajk. I druga runda mirenja između školskih sindikata i Vlade završila je bez dogovora.

Sindikati poručuju da će štrajkati do ispunjenja svojih zahtjeva - sutra u svim školama, a onda po županijama. Ono što roditelje najviše muči - što s djecom - poslati ih u školu ili ne?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Učionice diljem Hrvatske sutra će biti prazne. Nakon četverosatnih pregovora do pomirbe između Vlade i sindikata nije došlo. Umjesto traženog povećanja koeficijenta složenosti poslova od 6,11 posto, na stolu je bila ponuda za povećanje dodataka od 2 posto sada i još 2 posto u lipnju iduće godine. Za sindikate - neprihvatljivo. 

"Vlada ne cijeni doprinos"

"Ne možemo dozvoliti da u vrijeme kurikularne reforme kada je najveći teret na sustavu obrazovanja, Vlada RH ne cijeni doprinos i ne smatra njihovu složenost poslova minimalno jednakom kao u drugim sektorima javnih službi", kazala je  predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem

Pregovorima nije zadovoljna ni resorna ministrica. Poručuje, status učitelja i nastavnika dio je reforme. "Naravno da sam ljuta jer od svakog procesa mirenja čovjek očekuje pozitivan rezultat. Ja ne mogu reći da sam zadovoljna ovim rezultatom jer nije samo pitanje plaća nego čitavog reformskog procesa kojem pripada i status učitelja i nastavnika", kazala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

Smatra da Vlada treba dokazati da je obrazovanje prihvatila kao  prioritet. "Meni je žao što nije bilo više razuma kod sindikata", kazao je premijer Andrej Plenković na pitanje je li i on ljutit i razočaran kao ministrica Divjak.  

Učitelji su složni. Za njih ovo nije samo borba za bolji materijalni položaj i zato traže razumijevanje roditelja. "Ovo nije borba protiv učenika ili roditelja, ovo je borba za bolje obrazovanje, za bolju našu budućnost i budućnost naše djece", kaže Šprem. 

Nastava se neće održavati

Sutra će se štrajkati u svim školama, a onda cirkularno - po županijama. Nastava se neće održavati, ali ravnatelji su dužni o svemu informirati roditelje i za one učenike koji dođu u školu osigurati boravak.

"Isključivo štrajkamo zbog našeg statusa i položaja u društvu. Svi učitelji će doći u školu, ali nastava se neće održavati", kazala je učiteljica OŠ Milana Langa u Bregani Anita Ban

"Ako neka djeca dođu u školu zbrinut ćemo ih, nastava neće biti uobičajenim rasporedom jer nemamo toliko mogućnosti", kazao je ravnatelj Oš Milana Langa u Bregani Igor Matijašić

Sindikati poručuju - štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva pa je sada na potezu Vlada.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!