Novosti / Hrvatska

Utakmica vatrenih

Operacija Poljud: Policija utakmicu osigurava s kopna, iz zraka, pa čak i s mora

Na krcatom Poljudu bit će više od 500 zaštitara i policija se diljem Splita uspostavila neviđene mjere sigurnosti

Dok se Vatreni u Omišu pripremaju za važan dvoboj s Mađarima, u Splitu i okolici policija je uspostavila neviđene sigurnosne mjere. Ništa nije prepušteno slučaju, pa se nadzire čak i more. 

Poljud je rasprodan

Uz sve to, na krcatom Poljudu bit će angažirano i više od 500 zaštitara. Procjenjuje se da će Hrvatski nogometni savez troškove osiguranja platiti oko 3 milijuna kuna. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Poljud je rasprodan, gotovo 34 tisuće ulaznica za utakmicu Hrvatske i Mađarske razgrabljeno je u rekordnom roku. Dok jedni još nisu oprostili HNS-u, drugi misle kako se u reprezentaciju ne smije dirati. Grad je danima pun policije. 

"Mislim da bi trebali svi malo stati na balun i malo se skulirati. Sve ovo se uskuhalo, a nije potrebno", izjavila je Splićanka Sani Čerina

Vjeru u svoje sugrađane pokazao je i Nikola Mešin koji je rekao: ''Ja mislim da ljudi postaju malo kulturniji i pametniji, nisu kao prije."

Policija će događaj osiguravati s kopna, ali i brodovima na moru, te helikopterima i dronovima iz zraka. 

"U svakom slučaju sve ono što je zakonom zabranjeno i zakonom regulirano kao protupravno ponašanje neće biti predmet pregovaranja s policijom", rekao je voditelj operativno-analitičkog stožera utakmice Paško Ugrina.  

Na utakmici će biti i visoki dužnosnici

Pripreme za “operaciju Split” traju mjesecima jer, uz “obične” navijače, na utakmicu dolaze i najviši hrvatski dužnosnici, a pozvan je i mađarski premijer Viktor Orbán.

"Želimo istaknuti jedan značajan angažman mojih kolega u civilu koji izvrsno poznaju navijački milje i ponašanja. Njihov boravak na terenu u svakom slučaju će imat prije svega preventivnu funkciju u smislu nadzora određenih mjesta, osoba, kretanja, događanja itd'', rekao je Ugrina.

Policija očekuje pomoć i od građana. Moli građane da ukoliko uoče bilo kakve osobe koje se protupravno ponašaju ili smatraju da bi se mogle protupravno ponašati da o tome odmah obavijeste policiju. A uz policiju i vatrogasace, spremna je i hitna. 

"Dolaze svi s nekom nadom da uživaju u nogometu i samim tim ne očekujemo nikakva velika događanja. Sigurnost je na zavidnoj visini i mislim da će proći sve u redu", rekao je Miho Sušić iz Hitne pomoći Split. 

Ovakvi događaji prava su poslastica za preprodavače. Tako su na oglasniku osvanule dvije ulaznice naznačene na - MUP. Cijena 3.400 kuna. 

"Ukoliko se potvrdi da je bilo tko iz sustava MUP-a u to involviran budite sigurni da će hrvatska policija to otkriti i poduzeti odgovarajuće mjere'', rekao je ministar Davor Božinović.

Oglas je ubrzo uklonjen, a iz HNS-a upozoravaju da su pravila jasna i da ih se svi moraju pridržavati. U pravilima stoji kako osobama kojima se pri nadzoru osobni podaci ne slažu s podacima na ulaznici bit će zapriječen ulaz na stadion te će im ulaznice biti poništene bez prava na povrat novca.

Hrvatska se tako, nakon četiri godine, vraća u Split, na Poljud, stadion na kojem je službene utakmice igrala samo dva puta u posljednjih 20 godina.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!